We doen het voor betere behandelingen

Dennis had vanaf zijn zestiende last van een essentiële tremor. Hij zocht jarenlang naar een oplossing voor het trillen, maar niets hielp. Tot de komst van de STIL orthese. ‘Dankzij de orthese is elke dag voor mij een goede dag. Daar ben ik héél dankbaar voor.’    

Wereldwijd hebben 30 miljoen mensen last van tremors; onwillekeurige trillingen in bijvoorbeeld de armen en handen. Dit komt doordat er iets misgaat in de hersenen. Gewone dagelijkse dingen zoals schrijven, eten of drinken kunnen voor hen al een ingewikkelde uitdaging zijn. De Hersenstichting was dan ook zeer enthousiast over de ontwikkeling van een nieuw hulpmiddel; de STIL orthese. Een brace met dempers die de trillingen onderdrukken. Mede dankzij financiering van de Hersenstichting is er door onderzoekers zes jaar lang keihard gewerkt aan deze uitvinding. En met succes: de STIL orthese is in 2023 gelanceerd. Dennis is één van de eerste mensen die de STIL orthese gebruikt.  

We doen het voor gezonde hersenen 

trees fysiotherapeut

Trees is fysiotherapeut. Ze gebruikt de Ommetje-app van de Hersenstichting om mensen meer te laten bewegen. ‘Wandelen is voor mensen met een hersenaandoening vaak de eerst mogelijke vorm van bewegen. Dat geeft zelfvertrouwen en meer conditie. Het is mooi dat Ommetje mensen stimuleert om meer te bewegen. Door de nieuwe aanpassingen denk ik dat een nóg grotere groep de app zal gaan gebruiken’, vertelt Trees.

Zo’n tweehonderdvijftigduizend mensen gebruiken dagelijks de Ommetje-app. Het is de grote droom van de Hersenstichting dat iedereen in Nederland aan de beweegrichtlijnen voldoet. En dat iedereen de hersenen zo gezond mogelijk houdt. Ook mensen met een hersenaandoening. Ook mensen die niet zo makkelijk kúnnen bewegen. Daarom is er het afgelopen jaar hard gewerkt aan het inclusiever maken van de Ommetje-app. En met succes. Veel gebruikers hebben zo van wandelen een gezonde gewoonte kunnen maken. En dát is waar wij het voor doen.  

We doen het voor het weer meedoen in de maatschappij  

Tamara heeft niet-aangeboren hersenletsel (NAH), als gevolg van een ongeluk op een kinderfeestje. Via The Class van de Hersenstichting heeft ze dit jaar een werkervaringsplek gevonden bij projectmanagementbedrijf Ditio. ‘Ik voel me hier op het werk heel erg gewaardeerd. Ik krijg kansen en steeds meer verantwoordelijkheid. En dat geeft een boost voor mijn zelfvertrouwen. Werken en de juiste begeleiding, dat doet heel veel; ik heb mijn leven weer terug.’

In onze samenleving is werken één van de belangrijkste manieren om mee te doen in de maatschappij. Veel jongeren met hersenletsel, die wel zouden willen en kunnen werken, staan toch buiten de arbeidsmarkt of doen werk beneden hun capaciteit. The Class biedt hulp. Dit project ondersteunt jongeren van 18 tot 30 jaar met coaching en re-integratie. Dankzij The Class vond in 2023 een flink aantal jongeren met hersenletsel een passende werkplek. 

We doen het voor meer begrip 

ambassadeurs peter en viggo

Peter Heerschop maakte door het herseninfarct van zijn beste vriend Viggo Waas kennis met de gevolgen van een hersenaandoening. Peter vertelt: “Je denkt altijd wel: wat erg voor de mensen die dit doormaken. Maar je voelt pas echt hoe het is als het jezelf of een naaste overkomt. Pas sinds Viggo’s infarct weet ik wat de impact van een hersenaandoening is. Juist omdat het niet altijd zichtbaar is, wil ik me hard maken voor meer begrip.” 

Mede dankzij onze ambassadeurs Peter en Viggo bereikte de Hersenstichting campagne ‘Samen voor Begrip’ miljoenen mensen. Het ‘lintje voor begrip’ werd massaal gedragen en velen liepen samen met ons de Hersenstichting Sunset Walk. De prikkelarme commercial op radio en tv trok de aandacht van veel kijkers en luisteraars. Het resultaat: meer begrip voor de 4 miljoen mensen die dagelijks moeten leven met de onzichtbare gevolgen van hun hersenaandoening. En dat is belangrijk, want een beetje begrip doet wonderen!  

We doen het voor meer hersenonderzoek 

actievoerder Renate en haar man

Renate en haar man liepen mee met de Hersenstichting Sunset Walk. Renate: ‘Een paar jaar geleden ben ik getroffen door een herseninfarct. De impact was en is groot. Voor mij, maar ook voor mijn man Richard, familie, hechte vrienden en collega’s. Het is een lastig onderwerp, juist vanwege het onzichtbare. Een beetje meer begrip is dan heel belangrijk.’ 

Tijdens de succesvolle tweede editie van de Sunset Walk liepen 1500 deelnemers mee. Zo vroegen ze meer aandacht en begrip voor de onzichtbare gevolgen van een hersenaandoening. Ook haalden ze met dit wandelevent samen een geweldig bedrag op van ruim 110.000 euro. Hiermee kunnen wij belangrijke projecten en onderzoeken financieren zoals CONTRAST 2.0. Dit is een groot samenwerkingsonderzoek waarbij de Hersenstichting en de Hartstichting de handen ineen hebben geslagen. Het doel? Een betere behandeling en zorg voor mensen met een beroerte. 

Benieuwd naar onze impact van vorig jaar? Kijk dan hier.