Hoe ziet het programma van ‘the Class’ eruit?

Het programma wordt zoveel mogelijk toegesneden op de behoefte van de individuele kandidaten. Het programma bevat individuele elementen, zoals job coaching of studie coaching en sport coaching. Elke deelnemer krijgt, afhankelijk van zijn/haar ambities een jobcoach of studiecoach en wordt gekoppeld aan een sport/leefstijlcoach. Samen met de coaches werkt de deelnemer aan zijn persoonlijke doelen. We bieden de deelnemers belastbaarheidsonderzoeken, een assessment en werkervaringsplaatsen. De professionele jobcoaches bieden de deelnemers niet alleen ondersteuning bij het vinden van werk, maar kunnen hen ook inzicht geven in de vaak ingewikkelde regels van gemeenten en het UWV rondom uitkeringen. 

Daarnaast bevat het programma ook plenaire elementen. Er zijn groepsgerichte activiteiten zoals arbeidsgerichte trainingen, workshops en bedrijfsbezoeken. Gedurende het jaar organiseren we meerdere bedrijfsbezoeken bij toonaangevende bedrijven. Veel van onze partners zijn op zoek naar young professionals voor hun organisatie én willen kijken naar wat er wel kan. Deelnemers krijgen door deze bedrijfsbezoeken de kans om met verschillende organisaties kennis te maken en kunnen een professioneel netwerk opbouwen.

De arbeidsgerichte trainingen bieden we aan in samenwerking met onze partners.  Deze richten zich op het versterken van de kansen op de arbeidsmarkt. Dit zijn bijvoorbeeld trainingen in het schrijven van een sollicitatiebrief, effectief communiceren en het gebruiken van LinkedIn.  Deze trainingen worden (deels) digitaal aangeboden.

Wat maakt ‘the Class’ bijzonder? 

Het bijzondere aan het programma is dat het zich ook richt op lichamelijke en psychische fitheid; er is veel aandacht voor sport en gezonde leefstijl. De deelnemers krijgen een sportcoach toegewezen en worden fysiek en cognitief getest bij het Sport Medisch Centrum van de KNVB. We zorgen eerst voor meer balans en een positieve mindset en gaan dan pas zoeken naar een passende baan! 

Een ander belangrijk onderdeel van de Class is het contact met ervaringsgenoten van dezelfde leeftijd. Elke Class heeft regelmatig groepsbijeenkomsten. Daarbij is er de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen, vragen aan elkaar te stellen en gebruik te maken van elkaars netwerk. 

Elk jaar organiseren we ook een sportdag en andere groepsactiviteiten om de Class tot een onvergetelijke ervaring te maken. 

Locatie en tijdsinvestering

Aan elke Class nemen circa 20 jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) deel. Deelname aan de Class vraagt gemiddeld 4-8 uur per week van de deelnemer. 

De Class wordt al enkele jaren aangeboden in regio West. Hierbij worden de meeste groepsactiviteiten (bedrijfsbezoeken en ervaringsgenotencontact) vooral rond Den Haag en Amsterdam georganiseerd.

In 2023 start er een pilot van ‘the Class’ in regio Oost. De activiteiten worden in deze regio vooral rond Arnhem en Nijmegen georganiseerd.

Voor beide regio’s geldt dat de individuele elementen, waar mogelijk, dichtbij de deelnemer zijn/haar woonplaats worden aangeboden. 

Edwin en Annemarie van der Sar 

‘The Class’ is oorspronkelijk opgezet door de Edwin van der Sar Foundation, die begin 2021 is gefuseerd met de Hersenstichting. Edwin en Annemarie van der Sar zijn als ambassadeurs nog steeds nauw verbonden aan de Class.

“De eerste Class ging van start in 2015. Toen nog onder de vlag van de Edwin van der Sar Foundation. In 2021 zijn we gefuseerd met de Hersenstichting. Nu zien we het resultaat van deze fusie. Er gaan vanaf 2023 niet één maar twee Classes van start. Dat is een verdubbeling van het aantal jongeren dat we jaarlijks kunnen helpen. Twee keer zo veel jongeren die (weer) hoopvol vooruit kunnen kijken, een passende baan kunnen vinden én weer mee kunnen doen in de maatschappij.“

Annemarie van der Sar

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Deelnemer worden?

Om deel te kunnen nemen aan ‘the Class’ hanteren we de volgende in- en exclusiecriteria:

Inclusiecriteria:

 • Er is sprake van niet-aangeboren hersenletsel (NAH).
 • De deelnemer is bij aanvang van ‘the Class’ tussen de 18 en 30 jaar.
 • De revalidatie is afgerond, de deelnemer bevindt zich in de zogenaamde participatie-/chronische fase.
 • De deelnemer heeft ambitie ten aanzien van werk en/of studie en sport.
 • Belastbaarheid is voldoende voor 100% deelname aan het programma (inclusief reizen, individuele begeleiding en groepsactiviteiten).
 • De deelnemer is in staat om naar de verschillende activiteiten te reizen, al dan niet met begeleiding.
 • Indien de deelnemer studeert moet deze in de afrondende fase van de studie zitten.

Exclusiecriteria:

 • Er is nog sprake van de acute of herstelfase.
 • Er is onvoldoende intrinsieke motivatie bij de deelnemer.
 • Er is sprake van een  conflicterende situatie die belemmerend is voor optimale deelname aan ‘the Class’. 
 • Er is sprake van ernstig middelengebruik en/of ernstige verslaving.

Inschrijven & procedure

Potentiële deelnemers kunnen zich via het inschrijfformulier hieronder aanmelden. Na het invullen van het formulier ontvang de deelnemer een e-mail waarin met daarin het verzoek ook nog wat aanvullende informatie aan te leveren.

Nadat we alle informatie hebben ontvangen neemt de projectleider contact met de deelnemer op. Indien de deelnemer voldoet aan de inclusiecriteria plannen we een kennismakingsgesprek. Tijdens dat gesprek wordt gekeken of ‘the Class’ een passend traject is voor de deelnemer.

Deelname aan ‘the Class’ is vrijwillig maar niet vrijblijvend. Er wordt actieve betrokkenheid en eigen initiatief van de deelnemers verwacht.

Regio Oost: activiteiten worden vooral rond Arnhem/Nijmegen georganiseerd.
Regio West: activiteiten worden vooral rond Den Haag/Amsterdam georganiseerd.

Twijfel je welke Class het beste bij jou past qua huidige of toekomstig situatie? Neem dan contact op met Dewi Kesselaar: dkesselaar@hersenstichting.nl

Ervaringsverhalen deelnemers

Wil je Young Professionals met hersenletsel een kans geven binnen jouw organisatie? 


In Nederland werken we samen aan werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Als werkgever speelt je daarin een bepalende rol. Onze getalenteerde en ambitieuze Young Professionals zijn enthousiast en gedreven om toegevoegde waarde te leveren aan jouw organisatie.

Meer weten? Neem dan contact op met: 

Michael Vallen, projectleider de Class 
Stuur Michael een e-mail
06 24 81 75 27