onderzoekers BRAINS

Derde onderzoek samenwerking BRAINS van start!

Laatste nieuws

Foto vlnr: Arthur Ermakov (promovendus op project), Elly Hol (hoogleraar & onderzoeker UMC Utrecht Brain Center) en Christiaan Huffels (post-doc bij project)

BRAINS start onderzoek naar gliose

BRAINS start met een onderzoeksproject dat zich helemaal richt op gliose, een ontstekingsreactie van hersencellen. Deze zijn onmisbaar voor een goede werking van het centraal zenuwstelsel.Wanneer gliose in de hersenen optreedt dan verliezen cellen hun ondersteunende functie, wat kan leiden tot verschillende hersenaandoeningen, zoals dementie, epilepsie en MS.

Samenwerkingsverband BRAINS

Het gliose onderzoek is het derde project van samenwerkingsverband BRAINS, waarin gezondheidsfondsen Alzheimer Nederland, EpilepsieNL, de Hersenstichting en Stichting MS Research samenwerken om meer te bereiken voor mensen met een hersenaandoening. Samen met Health~Holland, onderzoeksinstellingen en bedrijven investeren we langere tijd in onderzoek dat voor meerdere hersenaandoeningen van betekenis is.

Inhoud naar celmodellen

Eén van de aandachtsgebieden van BRAINS is onderzoek naar de ontwikkeling van hersen-specifieke onderzoekstechnieken. In het derde onderzoek dat nu van start gaat, worden met menselijke cellen goede modellen ontwikkeld voor hersenonderzoek. Hiermee begrijpen we beter hoe dementie en ook andere hersenaandoeningen, zoals epilepsie en multiple sclerose (MS) ontstaan. Onderzoeker Elly Hol van het UMC Utrecht Hersencentrum leidt het project in samenwerking met het Zwitserse bedrijf GliaPharm. Dankzij nieuwe technieken is het nu mogelijk om patiënt-specifieke veranderingen te kunnen bestuderen en gerichtere medicijnen te ontwikkelen om gliose tegen te gaan.

Onderzoeker Elly Hol vertelt:

“Voorheen richtte het meeste hersenonderzoek zich op zenuwcellen bij hersenaandoeningen. Gelukkig komt er nu steeds meer aandacht voor andere hersencellen en gliose, wat nieuwe kansen biedt voor de ontwikkeling van medicijnen. In ons lab werkt een team aan innovatieve technieken om gliose beter te kunnen bestuderen. Samen met GliaPharm onderzoeken we nieuwe medicijnen die specifiek gericht zijn op gliose, met als doel mensen met hersenaandoeningen in de toekomst beter te kunnen behandelen. We zijn erg blij met de financiering van BRAINS, die deze samenwerking mogelijk maakt.”

Waarom steunt de Hersenstichting dit onderzoek?

Het aandoeningoverstijgend onderzoek in BRAINS verbetert de kwaliteit van leven voor mensen met een hersenaandoening en draagt bij aan de missie van de Hersenstichting: gezonde hersenen voor iedereen. Door de krachten te bundelen in deze samenwerking met vier gezondheidsfondsen behalen we dit doel sneller.

Over BRAINS

BRAINS is een samenwerking tussen Alzheimer Nederland, EpilepsieNL, Hersenstichting en Stichting MS Research. Binnen deze samenwerking bundelen de gezondheidsfondsen gedurende 10 jaar hun publiek-private toeslagen voor Onderzoek & Innovatie. Samen met Health~Holland hebben de fondsen de intentie om 800.000 euro per jaar te investeren in onderzoek naar oorzaken en behandelingen van hersenaandoeningen. Ook onderzoeksinstellingen en bedrijven leveren een bijdrage; onze gezamenlijke ambitie is een investering van 15 miljoen over 10 jaar in onderzoek. BRAINS richt zich op aandoening overstijgende vraagstukken. Zo bereiken de fondsen samen meer voor mensen met een hersenaandoening.

BRAINS is ontstaan vanuit Nationaal Plan Hoofdzaken; een beweging die oplossingen wil realiseren voor mensen met een hersen- en/of psychische aandoening. Dat doet het Nationaal Plan Hoofdzaken door verbinding op te zoeken in verschillende disciplines en samen op te trekken met andere organisaties. Het samenwerkingsproject BRAINS is medegefinancierd met PPS-toeslag die door Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health, beschikbaar is gesteld aan BRAINS ter stimulering van publiek-private samenwerkingen.

Het eerste project van BRAINS ging over onderzoek naar de bloed-hersenbarrière. Het tweede project betrof onderzoek naar een verbeterde MRI-techniek voor multiple sclerose (MS). Kijk voor meer informatie over Health~Holland en Nationaal Plan Hoofdzaken op www.health-holland.com en www.nationaalplanhoofdzaken.nl.