Slapen met een glimlach!

Vandaag gaan we die vicieuze cirkel doorbreken. Dat doen we met de ZZzzzsmile challenge. Dit is een simpele maar effectieve manier om in slaap te vallen met een glimlach. Dat doe je door iedere dag (niet vlak voor het slapen natuurlijk) een ‘piekerkwartiertje’ te reserveren waarin je jouw gedachten de vrije loop laat. Tip: doe dit elke dag op een vast tijdstip!

Volg de 3 stappen van het Piekerkwartiertje en val met een goed gevoel in slaap:

Stap 1. Schrijf je zorgen en gedachten op

Schrijf je emoties, angsten, twijfels of irritaties op het piekerformulier. Dit kunnen grote dingen zijn, maar ook kleine. Niets is te gek, het belangrijkste is dat je ze van je afschrijft (of tekent!). Probeer het bij de belangrijkste zes te houden, dan blijft het behapbaar. 

Stap 2. Maak een plan

Denk vervolgens per item na over ‘wat kan ik hieraan veranderen?’ en ‘waar heb ik geen invloed op en moet ik accepteren?’. Voor de dingen waar je zelf controle over hebt, schrijf je op hoe je deze van plan bent te veranderen. Concrete plannen maken helpt! Denk ook na wat je daarvoor nodig hebt of wie je daarbij kan helpen.  

Een voorbeeld: “Ik maak me zorgen dat ik mijn huiswerk niet afkrijg deze week. Ik ga een huiswerkplanning maken en vraag mijn moeder/vader om mij te helpen.” 

jongen leest een boek

Stap 3. Ontspan en smile

Zorg dat je daarna afleiding zoekt en goed ontspant. Hoe haal jij jezelf het beste uit een stressbui? Zet bijvoorbeeld een lekker kopje thee, lees een boek, luister je favoriete muziek of loop buiten een ommetje. Laat die smile maar komen!