Let op: Breng je stem uit voor zondag 18 april 23.59u.

Waarom een symbool voor onzichtbare gevolgen?  

1 op de 4 Nederlanders heeft een hersenaandoening, dat zijn dus 4 miljoen Nederlanders. Hieronder vallen aandoeningen zoals ADHD, alzheimer en een hersenschudding, maar ook aandoeningen die niet zo snel aan de hersenen gekoppeld worden zoals depressie, angststoornissen en migraine. 

Deze aandoeningen hebben grote gevolgen op het leven, een deel blijft onzichtbaar voor de buitenwereld. Denk hierbij aan veranderingen in denken, emoties en gedrag. En het zijn juist déze gevolgen die vaak als het meest ingrijpend worden ervaren.

Overprikkeling bijvoorbeeld, zorgt voor vele mensen voor een dagelijkse strijd die het leven belemmert, terwijl niemand dit aan je kan zien. In onderstaande video legt Danny uit hoe een herseninfarct zijn leven op zijn kop heeft gezet. 

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Dit zijn de 5 symbolen

Op het platform Battle of Concepts hebben honderden mensen hun ideeën en concepten voor een symbool ingediend. Uit al deze inzendingen hebben wij een top-5 gekozen. Stem nu op jouw favoriete symbool. Zo zorgen we samen voor meer (h)erkenning en bewustwording voor de onzichtbare gevolgen van hersenaandoeningen.

Van A naar B via B en C  

Jan van der Peet

Het symbool laat zien dat mensen met een hersenaandoening hun doel kunnen bereiken. Dat is soms lastig voor ze, maar zeker te doen. Het symbool is eenvoudig en herkenbaar, met een brein als doolhof. Dit symboliseert de omwegen en de doodlopende eindes die je tegenkomt als je een hersenaandoening hebt.  

Bekijk concept

Hersenen na hersenschade

Jullia Vreugdenhil en Jeroen Ligthart

Dit vriendelijke, in het oog springende en universele symbool geeft hersenen weer na de hersenschade. De hersenen hebben geen omsluiting van een schedel/hoofd om aan te geven dat je aan iemand voor of na hersenschade dit verschil niet kunt zien, maar er wel een verandering is geweest.

Bekijk concept

Hersenen als een bloem

Vincent Savelkouls

De paardenbloem staat symbool voor de hersenen van iemand met een hersenaandoening. Deze hersenen zijn kwetsbaarder, gevoeliger, en kunnen bij de lichtste prikkels al zaadjes loslaten. Het loslaten van de zaadjes symboliseert het verlies van geheugen, van intimiteit en het leven zoals deze personen het vroeger kenden.

Bekijk concept

Blaasbloem

Valerie van Zuijlen

Ook al is de blaasbloem delicaat, zij heeft een sterke overlevingsdrang, zelfs wanneer een enkel zaadje uit de “pas” loopt. Een never-ending cyclus van leven en overleven.
Een link naar een onzichtbare hersenaandoening is hiermee gelegd.


Bekijk concept

Hart voor hersenen

Martijn Buitenhuis

Het hart is geplaatst in de hersenen. Dit symboliseert dat er liefde is. Liefde voor hersenen en begrip voor de onzichtbare gevolgen. Beide hersenhelften symboliseren de twee kanten die Martijn zelf heeft ervaren: begrip en onbegrip. Het hart overlapt de 2 hersenhelften. Liefde brengt verbintenis.

Bekijk concept


Breng je stem uit!