Jantienne Vooijs blogt over haar leven met een hersentumor

Een blog aan mijn lieve lotgenoot!

Tja, een leven met Kanker of tumoren is niet altijd makkelijk. Deze Blog is iets anders dan anders. Ik wil graag jullie voorstellen aan mijn lieve vriendin en lotgenoot Evelien.

Vriendschappen zijn rijkdom. Vriendschap is geen bezit dat je kunt hebben. Vriendschappen zijn cadeautjes.  Vriendschap is voor mij èèn van de meest bijzondere dingen in mijn leven. Kanker treft velen, dus mijn leven verrijkt zich met vele lotgenoten. Zo ontmoet ik verschillende mensen in het protonencentrum die zich in een zelfde spannende situatie in hun leven zitten, maar ook treft het helaas mijn lieve vriendin en lotgenoot Evelien!

Het slechte is dat Kanker een insluiper is. Je hoort het niet en je ziet het niet.. maar als hij bij jou ingeslopen is kom je er helaas niet zo makkelijk meer vanaf. Geheel onvrijwillig en we hebben er ook niets slechts voor gedaan. We zijn ‘alleen maar’ ziek geworden. Heel gewoon ziek. Maar dan anders. Levensbedreigend. In veel gevallen tenminste. Soms niet. Dat is fijn. Maar toch…. de kanker die was, blijft voor altijd bij je; is voor altijd deel van jou. Het is en blijft een litteken op je netvlies gebrand.

Een gevaarlijk cadeau

Vriendschap in de wereld die kanker heet, is een gevaarlijk cadeau. Je weet namelijk nooit hoe lang je die vriendschap die je een leven lang zou willen koesteren, zult hebben. En nee, dat weet je ‘normaal’ ook niet, maar je begrijpt wat ik bedoel. Wij begeven ons op gevaarlijk ijs. Lotgenotenvriendschap…. Hoe moet dat nu als je samen ziek bent? Yakkie! Maar de verbondenheid is zó groot! Herkenning zo fijn. Begrip en medeleven ongekend…… De genegenheid zit al gauw diep als je elkaar beter leert kennen.

Bij Evelien kan en mag ik mijzelf zijn. Waar ik tegen zeggen mag wat ik wil; wat ik voel, wat ik níet voel, wat ik vind, wat voor klotezooi het is en hoe zeer ik er genoeg van heb. Alles mag. Het is zelfs dik oké. Want ik schrijf soms precies wat een ander voelt en ervaart maar niet zeggen kan. Omgekeerd geldt dat natuurlijk ook. Evelien kan zo positief zijn en van de kleine dingen genieten, maar ook zo open, eerlijk, medelevend, zoveel compassie, zoveel genegenheid, altijd mooie woorden, zo veel mooie woorden voor jou, zo dapper, zo trots, zo’n enorm mooi mens zijn! 

Lotgenoot en vriendin Evelien

Ik ben zo ontzettend trots op haar als ik haar dit steeds hoor zeggen. Soms heb ik wel eens een off-day, maar als ik Evelien dan zo positief hoor als lotgenoot … geeft het mij kracht. Kracht om door te gaan. Daarom schrijf ik deze blog. Ter ere aan mijn lieve vriendin Evelien. Ik wil jullie lezers ervan bewust maken dat de vriendschap die je hebt zo ontzettend belangrijk is! Het geeft je moed, wijsheid en vooral kracht om door te gaan. Niet op te geven en te kijken en te realiseren wat een mooie lichtpuntjes er kunnen zijn. Klein of groot.

Lieve Evelien, heerlijk om te weten dat we nooit alleen zullen staan. Wij zijn er voor elkaar. Kom maar, ik ben er voor je. Hoe bijzonder is dat dat we bij elkaar terecht kunnen over dezelfde issues in ons leven en we verhalen kunnen delen die wij beide meemaken. Soms op een iets andere manier, maar wel wat we beide herkennen. Ik prijs me gelukkig dat in alle eerlijkheid tegen je te zeggen. Kom maar, ik wil er voor je zijn. Je bent een vriendin en wat een rijkdom is dat voor mij! Je hebt een bijzondere plek in mijn hart en dat zal altijd zo blijven.

Liefs


Jantienne kreeg op 20-jarige leeftijd te horen dat ze een hersentumor heeft. Dit heeft haar leven veranderd. Ze hoopt met haar blogs zoveel mogelijk mensen te steunen en kracht te geven.

Lees hier de vorige blog van Jantienne