Nicole heeft MS en blogt voor de Hersenstichting

MS & tijd

Jaren terug interviewde ik filosoof Joke Hermsen voor een ondernemerskatern over het onderwerp tijd .Ik vroeg haar naar de werkstress van mensen. Haar advies: mensen moeten meer luisteren naar hun innerlijke klok en minder letten op de fysieke klok.

Tijd interesseerde me toen al. Vaak val ik samen met de onderwerpen waar ik over schijf. Ben er op zijn minst nieuwsgierig naar. Maar dit keer ben ik hardnekkig Tijd is een (negatief) ding geworden. Sinds ik MS heb, eigenlijk. Daarvoor niet.

Uren vliegen voorbij…

Rond twaalf uur wil ik gaan slapen, want zeven uur slaap vind ik niet teveel gevraagd. Eerst kijk ik, nieuwsjunk die ik ben, enkele nieuwprogramma’s. En dan wil ik slapen, maar dat duurt wel een tijdje. Vaak úren…

Meestal kan ik mijn wekker dan iets verder zetten. Dat is het voordeel van freelancer-zijn. Maar vaak zijn er ook afspraken (die ik meestal ‘s middags plan – niet zonder reden).
Een voorbeeld: pas hadden we een lunchafspraak buitenshuis voor de zondagmiddag, Eén uur hadden we afgesproken. Een schappelijke tijd, zou je denken. Maar die nacht sliep ik heel slecht. Blijf ik uren wakker liggen. Gebeurt me vaker de laatste tijd. Niet vanwege de MS, maar waarschijnlijk vanwege de leeftijd. En dan bedenk ik ‘s nachts dat ik de lunch maar een paar uur moet verzetten. Wilde dat liever niet. En het bleek niet nodig ook. Want om vier uur uiterlijk viel ik in slaap, En de wekker had ik al een paar keer later gezet…Dus de zeven uur slaap heb ik net gehaald. En dat is voldoende voor me.

Energie

En dan denk ik terug aan die paar keer dat ik ergotherapie had vanwege mijn MS, jaren terug. De ergotherapeut vond dat ik mijn energie goed verdeelde over de tijd. En daar klamp ik me sindsdien aan vast. Het is goed zoals ik het deed, dus. Maar het motto: ‘ik doe het zoals ik het deed, want dat werkte goed’ lijkt nu tegen me te werken. Misschien moet ik de teugels meer loslaten? Minder op de klok kijken? Ik lijk hierin wat star nu, maar vind dat ook weer niet bij me passen.

Activiteiten met de tijd

Tijd speelt op meerdere fronten een rol voor me. De middagen ben ik op mijn sterkst. ’ s Avonds spreek ik zelden af. En de ochtenden evenmin. Een enkele keer heb ik iets.. Bijvoorbeeld maandelijks het infuus in het ziekenhuis. Is om elf uur gepland. Geen probleem. Daarnaast is het te belangrijk voor me om daarin te schuiven.

Voor de avonden heb ik meestal niets gepland. Eet ik iets lekkers & gezonds (een haverkoek of een zelfgemaakte groenteschotel), neem er een glas rode wijn bij, eet wat fruit en kijk televisie. Best ontspannend. In het weekend gaan mijn vriend en ik vaak uit eten en komen dan in de loop van de avond terug. Geen probleem.

Maar de middag doe ik het meeste. Bijna alles: fysio, interviews, afspraken, het dorp in voor koffie en boodschappen, artikel(-en) schrijven. En vaak nog afwassen en evt. wat opruimen in huis, bed dekken…

De conclusie is eigenlijk heel simpel, als ik het zo teruglees: ik moet mijn activiteiten veel beter plannen. En meer naar mijn innerlijke klok luisteren, zoals Joke Hermsen al zei.

Nooit geweten dat een blog zo verhelderend kon zijn…


Lees hier de vorige blog van Nicole

Nicole kreeg op haar 40e de diagnose MS. Ze is gelukkig ondanks/met haar MS en blogt over haar leven met MS.

Verbeter je slaap met enkele tips

Slaaponderzoekers zijn het erover eens; een goede nachtrust is essentieel voor de hersenen. Slapen gaat niet alleen over de slaapkwantiteit (hoeveel uur je per nacht slaapt) maar juist om je slaapkwaliteit (hoe effectief je slaap is).

Beter slapen is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Onderzoek wijst uit dat we allemaal graag stappen zetten om onze slaap te verbeteren maar dat hier uiteindelijk niet zo veel van komt. Toch kun je zelf een heleboel doen om je slaap te verbeteren.