Slaap

Slaaptekort is het nieuwe roken

We brengen een groot deel van ons leven slapend door. Toch weten mensen vaak maar weinig over slaap en het bioritme. Dit komt tijdens de jarenlange discussie over de zomer- en wintertijd bijvoorbeeld duidelijk naar voren. Hoewel er meer dan genoeg wetenschappelijk bewijs is dat een permanente wintertijd beter zou zijn voor de volksgezondheid, laten mensen zich er niet door overtuigen. Zelfs de overheid durft de stap nog niet te nemen, ondanks de mogelijke gevolgen voor de fysieke en mentale gezondheid. Dit komt waarschijnlijk deels doordat niet zo bekend is welke gevolgen slaaptekort en een verstoring van je bioritme dan precies kunnen hebben.

Als ik zeg dat ik het vreemd vind dat slaapmedicatie niet wordt vergoed door de verzekering, maar hulp bij stoppen met roken vaak wel, dan is de reactie regelmatig “Ja maar van roken word je ziek.”

Een eye-opener: van slaaptekort kun je ziek worden

Tijd voor een eye-opener: van slecht slapen en slaaptekort kun je ook ziek worden! Slecht slapen wordt in verband gebracht met aandoeningen als een burn-out, depressie, dementie en overige hersenschade, overgewicht en hartklachten. Toch behoorlijk ernstige gezondheidsproblemen, die amper onderdoen voor de gevolgen van roken.

“De impact van slaaptekort kan dus enorm zijn. Toch worden de gevolgen nog steeds onderschat en hoe erg ik ook mijn best doe om het uit te leggen, het kwartje valt niet.

Als slechte slaper met een slaapstoornis kan ik bovenstaande onderschrijven. Toen vorig jaar de zomertijd inging was ik wekenlang helemaal van slag. Wat ik ook probeerde, ik sliep veel te weinig. Eerst word je dan vooral moe en chagrijnig, maar al vrij snel komen ook de sombere gevoelens. Of juist helemaal geen gevoelens meer. Ik liep over straat en was me soms amper bewust van mijn eigen aanwezigheid. Mijn hart raakte ook letterlijk en figuurlijk van slag. Bij een klein stukje wandelen of fietsen kreeg ik al hartkloppingen. En na inspanning kreeg ik het ijskoud; dan waren een kruik en deken de enige dingen die een beetje hielpen om op te warmen. Het is in zo’n periode echt overleven en maar hopen op verbetering. Toen dit jaar de zomertijd weer in zou gaan zag ik er dan ook behoorlijk tegenop, maar doordat ik me vanwege de lockdown aan een minder vast ritme hoefde te houden, viel het dit jaar mee.

Lees de blog verder onder dit blok

Goede nachtrust is essentieel voor gezonde hersenen

Prof. Dr. Eus van Someren – Nederlands Herseninstituut:

“Slaap is iets prachtigs. Want terwijl je slaapt zijn je hersenen hard bezig om de dag te verwerken. Door verbindingen tussen hersencellen aan te passen, kun je morgen weer met een goed stel hersenen de dag in.”

Onbegrip

De impact van slaaptekort kan dus enorm zijn. Toch worden de gevolgen nog steeds onderschat en hoe erg ik ook mijn best doe om het uit te leggen, het kwartje valt niet. Ik blijf telkens dezelfde vragen en opmerkingen krijgen van dezelfde mensen. Soms worden er flauwe grapjes over gemaakt, zoals “Als je tóch niet slaapt, dan kun je ook wel uitgaan/extra werken/vroeg afspreken haha!” Ziek zijn is al heel vervelend, maar het onbegrip doet er nog een schepje bovenop.

Ik verwacht dat het aantal mensen met een verstoorde slaap de komende jaren, mede door de 24-uurseconomie, alleen maar verder zal toenemen. Dat betekent dus ook dat de gevolgen ervan op persoonlijke en maatschappelijke schaal groter gaan worden. Het is daarom hoog tijd dat de noodzaak van goede slaap duidelijk wordt en dat er hulp gaat worden geboden aan wie niet goed slaapt. Slaap is namelijk letterlijk van levensbelang.


Inge slaapt al jaren slecht. Pas na een jarenlange zoektocht werd duidelijk dat ze een chronisch slaapprobleem heeft. Met haar blogs vraagt ze aandacht voor dit probleem.

Lees hier de vorige blog van Inge