Doel van het onderzoek

In dit onderzoek wordt het middel roflumilast (Daxas®) onderzocht. De onderzoekers willen erachter komen of dit medicijn werkt tegen geheugenklachten bij mensen met een lichte cognitieve stoornis (MCI) of beginnende dementie door Alzheimer.

Roflumilast is sinds 2010 in Nederland geregistreerd als toevoeging aan de behandeling van een longziekte (chronische obstructieve longziekte, COPD). Op dit moment zijn er geen werkzame geneesmiddelen beschikbaar voor het behandelen van geheugenproblemen. Gebaseerd op eerdere studies wordt verwacht dat roflumilast ontstekingsreacties in de hersenen vermindert en de aanmaak van nieuwe verbindingen tussen hersencellen verbeterd.

In dit onderzoek wordt roflumilast vergeleken met een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’. In deze studie zal bij mensen met lichte geheugenproblemen onderzocht worden of een behandeling van 6 maanden met roflumilast het geheugen en de aandacht verbetert. Verder wordt ook onderzocht of de naaste/mantelzorger merkt dat er iets verandert.  

Wie kan deelnemen aan het onderzoek?

Voor de ROMEMA-studie zijn we op zoek naar deelnemers die: 

  • tussen de 50 en 90 jaar oud zijn;
  • de diagnose MCI (milde cognitieve klachten)/ beginnende dementie door Alzheimer gesteld hebben gekregen door hun behandelend arts;
  • een naaste/ mantelzorger hebben die de deelnemer bij elk onderzoek kan begeleiden en enkele vragenlijsten over de deelnemer kan invullen;
  • geen COPD (chronische obstructieve longziekte), tumor of epilepsie hebben. 

In een bezoek aan de universiteit van Maastricht van ongeveer 2 á 3 uur wordt gekeken of je geschikt bent om deel te nemen aan het onderzoek. Tijdens deze afspraak wordt er een medische controle gedaan en worden er enkele vragen over je dagelijks leven gesteld. Ook zal er gevraagd worden om een geheugentaak te doen.  

Wat houdt deelname in?

Wanneer je geschikt bent om deel te nemen, start het onderzoek. Je slikt 6 maanden lang elke dag een pil en houdt een medicatiedagboek bij. In die periode kom je ook nog 5 keer naar de universiteit. Op die testdagen vragen wij je een aantal geheugentaken te doen, bloed en traanvocht af te geven en enkele vragenlijsten in te vullen.  

Meer informatie en deelnemen

Voor meer informatie kun je terecht bij Nina Possemis (n.possemis@maastrichtuniversity.nl of via telefoonnummer 043 388 1022). Of neem een kijkje op de website van ROMEMA.

Waarom steunt de HS dit onderzoek?

De Hersenstichting financiert onderzoek en innovaties zodat er behandelingen komen die hersenaandoeningen genezen, stoppen of vertragen of de kwaliteit van leven voor mensen met een hersenaandoening verbeteren. In deze studie willen de onderzoekers een geneesmiddel voor het behandelen van geheugenproblemen bij mensen met een lichte cognitieve stoornis onderzoeken. Daarmee draagt het onderzoek bij aan de doelstelling van de Hersenstichting: gezonde hersenen voor iedereen. 

Wil je deelnemen aan ander onderzoek?

Bekijk hier de onderzoeken