27 maart: Geef om je hersenen over gevolgen van hersenaandoeningen

Op woensdag 27 maart vragen we samen met Omroep MAX in het live tv-programma Geef om je hersenen aandacht voor de gevolgen van een hersenaandoening. Belangrijk, want ruim vier miljoen mensen in Nederland hebben een hersenaandoening. Dit heeft een enorme impact op de patiënt en zijn of haar omgeving. Presentatoren Sybrand Niessen en Martine van Os gaan in gesprek met mensen met een hersenaandoening, hun naasten en met toponderzoekers die er alles aan doen om hersenaandoeningen beter te behandelen en in de toekomst te genezen. En er zijn optredens van onder andere Edsilia Rombley, Jan Dulles en Ammar. Geef om je hersenen is te zien op woensdag 27 maart om 20.30 uur bij MAX op NPO 1.

Je hebt maar één stel hersenen. Ze bepalen wie je bent en wat je kunt. Je hebt ze nodig bij alles wat je doet, denkt en voelt. Maar gezonde hersenen zijn niet vanzelfsprekend. Ruim 4 miljoen mensen in Nederland hebben een hersenaandoening. Van dementie, parkinson, een beroerte, depressie en migraine tot hersenletsel na een ongeluk. In veel gevallen is er nog geen behandeling die zo’n aandoening kan stoppen of vertragen. In Geef om je hersenen vragen we dan ook aandacht voor meer hersenonderzoek en zien we persoonlijke verhalen van mensen die te maken hebben met een hersenaandoening.

Openhartige verhalen

We zien onder andere het verhaal van Dirk (69) en zijn vrouw Trienie. Zij verliest haar man Dirk beetje bij beetje door semantische dementie. Ook zien we het aangrijpende verhaal van Carla. Zij heeft de erfelijke ziekte van Huntington. Ook haar beide dochters blijken dit erfelijke gen te hebben. Carla hoopt vurig dat er voor haar kinderen een oplossing komt. Verder brengt onze ambassadeur Viggo Waas een bezoek aan jongeren in een revalidatiecentrum die nog iedere dag keihard knokken voor hun herstel.

Presentator Jamie Trénité vertelt in een video over zijn moeder die overleed aan de gevolgen van een herseninfarct. De vaders van Q-Music DJ’s Domien Verschuuren en zijn sidekick Anton Griep hebben een hersenaandoening. Ook zij vragen aandacht voor de gevolgen hiervan. 

Veelbelovend onderzoek

Wilco Peul vertelt over zijn onderzoek om zwelling in de hersenen te voorkomen na een ongeluk. Yolande Pijnenburg van Alzheimercentrum Amsterdam vertelt meer over dementie en de vooruitgang in onderzoek. En volgens onderzoeker Eric Reits van het Amsterdam UMC is er eindelijk hoop voor mensen met het Huntington gen. “Vijf jaar geleden hadden we nog niks, maar nu is er meer perspectief op een eerste behandeling. Dat is heel veelbelovend, mogelijk ook voor veel andere hersenaandoeningen”, aldus Reits.

Geef om je hersenen
Woensdag 27 maart 2024
Live om 20.30 uur op NPO 1

Ben je benieuwd naar de vorige edities van Geef om je hersenenBekijk die aflevering dan hier terug.