portret-vrouw-regenboog

Weet jij wat je hersenen ongemerkt allemaal voor jou doen? 

Denk je eens in wat je hersenen allemaal doen. Ze laten je praten, lachen, genieten en nog wel 1000 dingen meer. Voor velen is een goed functionerend brein vanzelfsprekend, maar weten we wel wat onze hersenen de hele dag ongemerkt voor ons doen? Elke stap die je zet, elk beeld wat je ziet, elk geluid wat je hoort komt vanuit de hersenen. Zonder dit orgaan kun je niet ademen, heb je geen hartslag, kun je niet luisteren naar je lievelingsmuziek, heb je geen herinneringen aan die eerste kus, die mooie reis en kun je geen liefde voelen. Kortom; je hebt ze nodig bij echt alles wat je doet. Ze maken je tot wie je bent.  

Uit onderzoek van de Hersenstichting blijkt dat 60 procent van de Nederlanders in grote mate niet weet wat hun hersenen allemaal doen en waar ze dagelijks allemaal bij betrokken zijn. Zo weet 35 procent van de Nederlanders niet dat de hersenen ervoor zorgen dat je een schilderij kunt bewonderen en weet 33 procent van de Nederlanders niet dat de hersenen van essentieel belang zijn om verliefd te worden.

Om de kennis van de Nederlanders over de werking van de hersenen te verbeteren en bewustwording te creëren over alles wat je hersenen ongemerkt voor je doen, zet de Hersenstichting de Brain Awareness Week (14 t/m 20 maart) volledig in het teken van dit bijzondere orgaan. Want alleen wanneer je beseft hoe belangrijk de hersenen zijn, pas dan kun je begrijpen hoe groot de impact op het leven is als er iets met je hersenen gebeurt.   

Drukte van jewelste

Je hersenen bevatten ongeveer 86 miljard hersencellen. Dat is twaalf keer zoveel als er mensen op aarde rondlopen. Deze cellen staan allemaal met elkaar in verbinding en zijn constant aan het werk. Dat de hersenen uit zoveel hersencellen bestaan, is bij 70 procent van de Nederlanders niet bekend. Ook het feit dat de hersenen 24/7 voor ons werken weet 17 procent van de Nederlanders niet. “Zelfs tijdens onze slaap zijn onze hersenen nog bezig om de gebeurtenissen van de dag te verwerken, spoelen ze afvalstoffen weg uit de hersenen en blijven ze ons lichaam aansturen”, zegt Andreas Tober, woordvoerder van de Hersenstichting.  

Het lijkt allemaal zo simpel, maar eigenlijk is het ontzettend knap wat je hersenen allemaal doen. Er moet continu samengewerkt worden om de simpelste taken uit te voeren. Gelukkig kunnen gezonde hersenen dit enorm goed en merk je meestal niet hoe hard ze dag en nacht aan het werk zijn. Van helemaal vooraan in de hersenen tot achteraan, van links tot rechts, van boven tot beneden: alles werkt met elkaar samen.

Wil je jouw kennis over de hersenen zelf testen? Doe dan de hersenquiz en zie wat ze nog meer allemaal voor jou betekenen.

Onderzoeksverantwoording  

Dit onderzoek is eind februari 2022 uitgevoerd door DirectResearch, in opdracht van de Hersenstichting. De onderzoeksdoelgroep bestaat uit Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het veldwerk is uitgezet in het EUpanel van DirectResearch. In totaal hebben 1.040 respondenten deelgenomen aan het onderzoek. 

De netto steekproef is vervolgens vergeleken met de Gouden Standaard. De Gouden Standaard is een ijkingsinstrument, ontwikkeld door de MOA in samenwerking met het CBS. Door middel van de Gouden Standaard wordt er in de hele onderzoeksbranche gebruikgemaakt van dezelfde ijkingsdata voor representatief steekproefonderzoek. 

Bij het veldwerk is de Gouden Standaard reeds gehanteerd om een representatieve verdeling van Nederland te waarborgen. Kleine afwijkingen ten opzichte van de Gouden Standaard zijn achteraf gelijkgetrokken met een weging, waarmee de netto steekproef op geslacht, leeftijd en opleiding overeenkomt met de Gouden Standaard. De netto steekproefomvang is daarnaast voldoende groot om betrouwbare uitspraken te doen over de onderzoeksdoelgroep. 

Kom alles te weten over je hersenen!

Tijdens de Brain Awareness Week (14 t/m 20 maart) vraagt de Hersenstichting aandacht voor de werking van de hersenen én het belang hiervan. Een week lang maken we mensen bewust van hoe essentieel en belangrijk de hersenen zijn, want alleen dan kun je begrijpen hoe groot de impact op het leven is als er iets met je hersenen gebeurt.