Geduld is een schone zaak
05 september, 2024
Donderdag 01 juni 2023
Wat als iemand die dicht bij je staat een herseninfarct krijgt? Peter Heerschop maakte dankzij zijn beste vriend Viggo Waas kennis met de gevolgen van een hersenaandoening. Als Hersenstichting-ambassadeurs voeren zij deze zomer samen met ons campagne voor meer erkenning en begrip voor de 4 miljoen mensen die leven met de onzichtbare gevolgen van een hersenaandoening.
Het is 2021 als cabaretier Viggo Waas tijdens het sporten wordt getroffen door een herseninfarct. Vanaf dan verandert er veel. Niet alleen voor Viggo zelf, ook voor zijn naaste vrienden en familie. Want waar Viggo voorheen degene was die het licht uitdeed in de kroeg, is dat nu nooit meer het geval. “Dat lukt me niet meer”, licht hij toe. “Er zit een limiet op mijn energie.”
Hoewel Viggo geen heel grote veranderingen in zijn karakter ervaart, zijn er na het infarct toch enkele onzichtbare gevolgen waar hij én zijn omgeving aan moeten wennen. “Ineens was Viggo niet meer degene die zoveel initiatief nam”, vertelt goede vriend en collega Peter Heerschop. “We maken samen theater en voorheen kwamen veel ideeën bij hem vandaan. Nu staat hij meer aan de zijlijn, hij is meer een luisteraar geworden.” Viggo: “Dat klopt wel, ja. Sinds mijn infarct sta ik wat minder op de voorgrond. Ik heb ook veel minder snel een oordeel over dingen, of over mensen. Dat is een van de mooie gevolgen van mijn infarct. Als je het mij vraagt, zit er ook een soort schoonheid verborgen in de verandering die je meemaakt na een herseninfarct. Je moet het alleen zelf willen zien en het omarmen.”
Na het infarct van Viggo, besluit het duo ambassadeur te worden van de Hersenstichting. Ze zijn één van de gezichten van onze campagne Samen voor Begrip, waarmee we deze zomer meer erkenning vragen voor de onzichtbare gevolgen van hersenaandoeningen. Peter: “Je denkt altijd wel: wat erg voor de mensen die dit overkomt. Maar je voelt pas echt hoe het is als het jezelf of een naaste overkomt. Pas sinds Viggo’s infarct weet ik echt wat de impact van een hersenaandoening is. Juist omdat het niet altijd zichtbaar is, wil ik me hard maken voor meer begrip. Ik kan me de frustratie van een vriend of familielid van iemand met een herseninfarct goed indenken, die heb ik zelf soms ook gevoeld bij Viggo. Maar bovenal denk ik dat het voor de mensen met een hersenaandoening belangrijk is dat je bij ze blijft. Dat je als naaste niet wegloopt. Nu spreek ik voor Viggo, maar ik denk dat hij er juist behoefte aan heeft dat de mensen in zijn kring blijven. Ook al is hij soms een beetje anders dan voorheen.”
Viggo zelf beaamt dit en roept andere mensen met een hersenaandoening op om voor zichzelf te gaan staan. “In het begin had ik moeite met praten, maar dat betekent niet dat er in mijn binnenste niets gebeurde. Het is aan jou om dat kenbaar te maken aan je omgeving. Ga staan voor wie je bent. Laat jezelf zien. Ga sporten, probeer nieuwe dingen. Juist dat zorgt voor verbetering. Het is heel verleidelijk om in zo’n heftige periode in je bed te duiken en weinig meer te doen, maar wie kiest voor dat pad kiest voor achteruitgang. Accepteer je nieuwe zelf. En laat jezelf zien en horen. Dan kom je er wel.”