Egbert kreeg op zijn 59e de diagnose Alzheimer

Twee jaar geleden ging het minder goed met Egbert*. Hij begon dingen te vergeten en raakte een paar klanten kwijt. Een burn-out, dacht zijn vrouw Leonie. Tot de politie hem van de weg haalde, omdat autorijden niet meer ging. Toen kwam de diagnose: Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Op zijn 59e. Leonie vertelt hoe deze aandoening hun leven compleet op z’n kop zet.

*Egbert is op 62-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van dementie.

“Vroeger had Egbert een krachtige, heldere blik in zijn ogen. Nu zie ik leegte. Alsof hij in een andere wereld leeft. Sinds een jaar woont hij in een verzorgingshuis, omdat de zorg thuis te zwaar werd. Ik zoek hem elke dag even op.”

“Egbert heeft pas twee jaar geleden de diagnose gekregen, maar is sindsdien heel hard achteruit gegaan. Van een dirigent die een heel orkest overzag naar een man die in fragmenten leeft. Zijn motoriek, zijn coördinatie, zijn spraak... alles wordt minder. Het gaat zo snel, elke dag kan het weer anders zijn.”

Kleine dingen
“Alles wat je bent en alles wat je hebt wordt langzaam minder, dat is het proces. Iedere keer is hij weer een stukje kleiner. Tot er op een dag niets meer over is. Als ik hem nu aankijk, denk ik: ik herken mijn eigen man niet meer.”

“Ik ga met Egbert om op de manier waarop ik denk dat ik hem met het meeste respect kan benaderen. En gelukkig zijn er ook nog wel wat mooie momentenwaarop we samen kunnen lachen. Hij in zijn wereld, en ik in de mijne. Dat zijn van die kleine dingen die dan weer even gewoon zijn.”

“Ik hoop dat Egbert de warmte en de liefde blijft voelen die we hem geven. Dat is eigenlijk het enige wat nog bereikbaar is. Het zou zo mooi zijn als er een medicijn gevonden wordt, zodat dit andere mensen in de toekomst bespaard kan blijven.”

1 op de 4 mensen heeft een hersenaandoening. Zo lijden ruim 153.000 Nederlanders aan dementie. Dat kan iedereen overkomen. Ook jou.

Geef om je hersenen. Steun de Hersenstichting.