pexels-karolina-grabowska-

7 tips om goede voornemens vol te houden

Nieuw jaar, nieuwe start! Voor veel mensen voelt het nieuwe jaar als hét moment om patronen te doorbreken en te starten met goede voornemens. Maar waarom lukt het ons vaak niet om deze voornemens vol te houden? En hoe zorg je ervoor dat je goede voornemens in de toekomst wél volhoudt?

Onze hersenen houden van gewoonte en gemak. Daarom is het niet eenvoudig om verandering in onze patronen te brengen. Toch kan het wel, verzekert hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie André Aleman ons. Een positieve houding is daarbij belangrijk. Denk je van tevoren al dat de verandering moeilijk gaat zijn? Dan wórdt het ook moeilijk, aldus Aleman. Een positieve houding is volgens hem dus de eerste sleutel naar succes.

Tips om je goede voornemens vol te houden

  1. Waarom?
    Om je voornemen vol te houden, is het belangrijk dat je goed weet waarom je iets wil veranderen. Waarom wil je fitter worden? Waarom wil je iets aan je gewoontes veranderen? Schrijf dit op en kijk ernaar op momenten dat je het moeilijk vindt om je voornemen vol te houden.
  2. Stel tussendoelen
    Vaak zijn onze goede voornemens een grote verandering in ons leven: vijf kilo afvallen, elke dag een Ommetje lopen, productiever worden… Bij deze grote veranderingen is de weg naar succes vaak lang. Daarom is het slimmer om tussendoelen te stellen. Begin eens met 3 kilometer rennen, dan 5, dan 7. En vier ook deze successen.
  3. Praat erover
    Licht je vrienden en familie in over jouw goede voornemen. Vertel ze waarmee jij bezig bent en deel ondertussen de ups en downs met ze. Dit werkt als een stok achter de deur voor veel mensen.
  4. Doe het samen!
    Is er een goede vriend of vriendin die wil stoppen met roken? Of die net als jij meer wil bewegen? Ga dan samen een doel aan. Zo sta je er niet alleen voor, maar deel je de uitdaging én de vreugde. Tip: met de Ommetje-app beweeg je samen met honderden andere mensen!
  5. Een passende beloning
    Voor veel mensen voelen goede voornemens als een soort ‘straf’. Kijk er eens anders naar: zie de verandering als een leuke uitdaging en zorg voor een passende beloning bij succes.
  6. Voornemens aanpassen
    Gaat het niet zoals je vooraf hoopte? Stel dan je voornemen bij. Tussentijds veranderen mag! Er is niemand die jou vertelt hoe dingen moeten, behalve jijzelf.
  7. Eén voor één
    Begin het jaar niet met vijf goede voornemens; dat is namelijk een stuk lastiger vol te houden. Focus je op één of twee doelen. Heb je je doel bereikt? Voel je dan vrij om een nieuw doel te stellen. Dat hoeft natuurlijk niet per se op 1 januari!

Gratis online training: HersenCoach

De HersenCoach is een gratis online training van vijf weken waarin je aan de slag gaat met de thema’s bewegen, slaap, stress en ontspanning, mentale uitdaging en voeding. Iedere week delen hersenexperts zoals prof. dr. Erik Scherder wetenschappelijk onderbouwde tips, video’s en opdrachten. Al 100.000 mensen gingen je voor en beoordeelden het programma met een 8.