Zita Schwab blogt over hersenontsteking en hersenvliesontsteking

Prikkelverwerking is verstoord

Als je te maken hebt met een hersenaandoening, heb je meestal ook te maken met een verstoorde prikkelverwerking. Je brein heeft meer tijd nodig om alle prikkels die via je zintuigen binnenkomen te verwerken en als je pech hebt dan kun je af en toe enorm overprikkeld raken. Iedereen die hiermee te maken heeft weet wat hoe vervelend dit is en hoeveel energie het kost.

Mijn strategie om hier mee om te gaan is mijn leven zo voorspelbaar als mogelijk te maken en mijn agenda zo in te plannen dat er eventueel ook ruimte is voor (extra prikkels door) onverwachte zaken. Vroeger moest ik niets hebben van een voorspelbaar leven, voor mij was dat synoniem voor saai. Sinds ik in 2004 te maken kreeg met hersenletsel weet ik dat excellent agendabeheer (alles van tevoren inplannen) en doseren (balans vinden in het gebruiken van je tijd en energie) helpen om grip op je leven te houden.

Verwachtingsmanagement

Wat betreft agendabeheer en energiemanagement helpt het mij om een begin- en een eindtijd met mensen af te spreken. Zo weet iedereen gelijk wat hij kan verwachten.
Stel, iemand vraagt: ‘Ben je dinsdag thuis? Vind je het gezellig als ik langskom?’ Dan zei ik vroeger: ‘Ja leuk! Kijk maar hoe laat, ik ben toch thuis.’ Nu zeg ik: ‘Ja leuk! Ik heb van 11 – 13 uur de tijd. Past dat ook voor jou?’
Bij zakelijke afspraken is deze manier van afspreken heel normaal, privé is dat voor sommige mensen nog wennen. Mijn ervaring is dat er heel goed op wordt gereageerd en dat het zelfs mensen inspireert om het voortaan ook zo te gaan doen.

Kom je wat halen of brengen?

Bij onverwachte vragen, bijvoorbeeld als iemand over een uur wil langskomen, kan het zinnig zijn om te vragen: ‘Kom je iets halen of kom je wat brengen?’ (Denk bij ‘iets’ aan bv. liefde, aandacht, energie).  

Als het antwoord is: ‘Ik kom iets brengen!’
Dan mag je verwachten dat het bezoek je eerder iets gaat opleveren qua energie dan dat het je energie kost.

Als het antwoord is: ‘Ik kom iets halen!’
Dan kun je inschatten of jij daar nu energie voor hebt. Wellicht op basis van je eerdere ervaringen met deze persoon (Oh, help als ze maar niet de hele avond over haar schoonmoeder wil praten) en anders op actuele ervaringen. Wellicht is deze persoon net ontslagen of heeft hij andere dingen die hem bezighouden en die hij wil bespreken met jou.

Als het antwoord is: ‘Ik kom iets halen èn ik kom iets brengen!’
Dan is je aandacht gewenst èn dan gaat het bezoek jou ook iets opleveren. Deze manier van effectief communiceren werkt overigens alleen als je het met elkaar van tevoren zo hebt besproken en afgesproken. Het is een techniek die met wederzijdse goedkeuring kan werken als een trein.Vlak na haar 40e verjaardag werd Zita getroffen door een hersen- en hersenvliesontsteking. Dit veranderde haar leven. Ze wil door middel van haar blogs en boeken anderen met niet-aangeboren hersenletsel inspireren om de beste versie van zichzelf te worden.

Lees hier de vorige blog van Zita