Botox werkt niet beter dan afkicken van pijnmedicatie bij chronische migraine

Mensen met chronische migraine die veel pijnstillers gebruiken, kunnen beter daar mee stoppen dan een behandeling met botox ondergaan. Dat is de conclusie uit een studie van het LUMC waar de Hersenstichting aan bijgedragen heeft.

In Nederland zijn meer dan kwart miljoen mensen bij de huisarts bekend als migrainepatiënt. Migraine komt in aanvallen. Overmatig gebruik van pijnstillers of acute anti-migrainemedicijnen kan juist leiden tot een toename van de aanvallen en de ontwikkeling van chronische migraine. Dat is als iemand meer dan 15 dagen per maand hoofdpijn heeft.

Patiënten met chronische migraine krijgen in Noord-Amerika botoxinjecties. In Nederland en andere Europese landen wordt geadviseerd om af te kicken van alle pijnmedicatie. De onderzoekers hebben onderzocht of botoxinjecties beter werken dan stoppen met alle pijnmedicatie.

Afkicken met of zonder botox

De onderzoekers lieten 179 patiënten met chronische migraine die overmatige pijnmedicatie gebruikten, voor 12 weken acuut stoppen met alle pijnmedicatie. Daarnaast kreeg de helft een behandeling met botox en de andere helft injecties met zoutoplossing. Om te voorkomen dat het zou opvallen wie botox had gekregen, waren de injecties in het voorhoofd bij de placebo groep met een zeer kleine hoeveelheid botox. Dit was genoeg om de voorhoofdrimpels te laten verminderen – net zoals in de behandelgroep-, maar niet genoeg om effectief te zijn tegen de migraine.

Botox voegt niets toe

Stoppen met pijnmedicatie werkte goed: na afkicken was het aantal hoofdpijndagen met 25% afgenomen (5 dagen), en het aantal migrainedagen met 45% (6-7 dagen). Botox voegde niks toe aan dit effect. Er was, tot een jaar na de behandeling, geen verschil tussen de groep die wel en geen botox hadden gekregen. Zestig procent van de patiënten had geen last meer van chronische migraine en meer dan dertig procent had geen preventieve medicatie meer nodig. Het merendeel van de patiënten zou stoppen met pijnmedicatie aanraden aan medepatiënten.

Dr. Gisela M. Terwindt Neuroloog, bioloog, LUMC

“Onze resultaten laten zien dat afkicken van pijnmedicatie en niet botox de eerste behandeloptie moet zijn bij patiënten met chronische migraine en overmatig gebruik van medicatie. Het wordt goed verdragen, is effectief en aanzienlijk goedkoper dan botox”, aldus Gisela Terwindt, een van de onderzoekers uit het hoofdpijnteam van het LUMC.

Lees meer in de wetenschappelijke publicatie uit Brain