grijs

Toekenning kwart miljoen voor onderzoek naar multiple sclerose

De Hersenstichting en Stichting MS Research kennen samen €235.751 toe aan het multiple sclerose (MS-) onderzoek van prof.dr. Joep Killestein en dr. Zoé van Kempen, beide verbonden aan het MS Centrum Amsterdam. Door het nieuwe onderzoek hoeven mensen met MS minder vaak aan het infuus voor het toedienen van het MS-medicijn natalizumab. Het resultaat is dat patiënten minder kans op ernstige complicaties hebben, minder vaak naar het ziekenhuis hoeven en de zorg efficiënter ingericht is.

Nieuwe stap in behandeling MS

Killestein (zie foto), neuroloog, en Van Kempen, neuroloog in opleiding bij Amsterdam UMC-locatie VUmc, deden met steun van de Hersenstichting al eerder onderzoek naar de dosering van natalizumab, één van de effectiefste ziekte-remmende medicijnen voor multiple sclerose (MS). Uit dat onderzoek blijkt dat bij ruim 80 procent van de mensen met MS een behandeling met minder natalizumab-infusen even effectief is. “De behandeling van MS is al jaren gestandaardiseerd voor alle patiënten”, zegt Killestein. “Met dit nieuwe onderzoek willen we de volgende stap zetten in het behandelen van deze ziekte en naar een gepersonaliseerd behandelingstraject toewerken om het leven van mensen met MS te verbeteren.”

Methode en impact

Tijdens de studie wordt er op basis van de hoeveelheid medicijn in het bloed gekeken of de patiënt op het standaard vier-wekenschema moet blijven, of dat iemand mag verlengen naar een vijf-, zes-, zeven- of achtwekenschema. “Je kunt je voorstellen dat wanneer iemand één keer in de acht weken medicatie krijgt toegediend, in plaats van één keer in de vier weken, de kans op bijwerkingen en complicaties wordt verkleind”, aldus Van Kempen.

Tevens wordt de zorg efficiënter ingezet waarbij er jaarlijks zes miljoen euro op dagbehandelings- en medicatiekosten kan worden bespaard wanneer alle patiënten in Nederland een op maat gedoseerd schema krijgen. In het onderzoek zullen de komende vier jaar 500 van de 600 patiënten die natalizumab gebruiken gevolgd worden.

Samenwerking

De Hersenstichting en Stichting MS Research financieren dankzij een nalatenschap ieder de helft van het onderzoek. “We willen allebei de patiëntenzorg in Nederland verbeteren en de kwaliteit van leven voor deze mensen verhogen”, aldus Merel Heimens-Visser, directeur-bestuurder van de Hersenstichting. Dorinda Roos, directeur van Stichting MS Research, vult aan: “Door onze krachten te bundelen kunnen we nog meer impact maken. Wij zijn dan ook enorm trots dat we dit project samen kunnen oppakken.”