Goede nachtrust is belangrijk voor het geheugen van pubers

Jongeren slapen vaak te kort en slecht. Piekeren, laat slapen, schermgebruik en gebrek aan regels van ouders zijn oorzaken die vaak voorkomen. Ook de verschuiving van het slaapritme tijdens de zomervakantie is van grote invloed. Volgende week beginnen de scholen weer in een deel van Nederland en zullen veel jongeren weer moeten wennen aan een nieuw slaap-waakritme. Wat kunnen ouders van pubers doen om de slaap van hun kind te verbeteren?

Tijdens het slapen spoelen de hersenen als het ware schoon. Goede slaap betekent dat je hersenen de tijd en de kans krijgen om zich te reinigen. Ook zorgt een goede nachtrust ervoor dat je je emoties van de dag goed kan verwerken, waardoor je overdag weerbaarder bent. Dat is belangrijk voor je mentale gezondheid. Tijdens je slaap worden ook je herinneringen gevormd, zodat je onthoudt wat je overdag hebt geleerd. 

“Te kort slapende pubers voelen zich slaperig overdag, wat weer invloed heeft op hun mentale weerbaarheid en op hun prestaties,” zegt Koko Beers, neurobioloog en slaapexperts bij de Hersenstichting. “Dit kan grote gevolgen hebben voor hun schoolresultaten. Door slaaptekort of slaapproblemen hebben veel pubers problemen met hun geheugen en concentratie. Gelukkig kunnen pubers en hun ouders zelf veel doen om de slaap te verbeteren en hiermee hun prestaties overdag te verbeteren.” 

Oorzaken

Tijdens de puberteit raken de hersenen tijdelijk uit balans. Zo verschuift de biologische klok, waardoor pubers meer avondmensen worden. Tegelijkertijd worden ze wel ’s ochtends vroeg op school verwacht. Zo bouwen ze een slaaptekort op. Pubers kunnen het dus lang niet altijd helpen dat ze slecht slapen en ‘s ochtends hun bed niet uit te krijgen zijn, maar er is wel wat aan te doen om hun nachtrust te bevorderen.

Wat kunnen ouders doen?

  1. Zorg voor ontspanning in de uren voor het slapen gaan.  Maak bijvoorbeeld eens samen met je kind een ommetje. Een mooi moment om gelijk te bespreken wat hem of haar bezig houdt. Zo wordt er in bed minder gepiekerd.   
  1. Houdt regelmatige bedtijden aan – laat je puber elke dag op dezelfde tijd opstaan en naar bed gaan. Zo weten de hersenen wanneer het tijd is om te gaan slapen.   
  1. Help je puber met het maken van een huiswerkplanning. Een goede planning kan zorgen dat je kind niet tot laat op de avond aan zijn of haar schoolwerk zit. Structuur helpt om rust te bewaren en om de stress rondom schoolprojecten te verminderen.   
  1. Geef het goede voorbeeld: werk niet tot ’s avonds laat en leg op tijd je telefoon weg. Schermgebruik in de avond zorgt ervoor dat je hersenen actief blijven, waardoor je moeilijker in slaap valt.   
  1. Doe ’s ochtends bij het wakker worden gelijk de gordijnen open en zorg voor voldoende daglicht door de dag heen, daarmee geef je de hersenen het signaal dat de dag is begonnen.   
  1. Breng het positief: puberhersenen zijn extra gevoelig voor beloning. Het aanmoedigen van goed gedrag levert vaak meer op dan het afkeuren van ongewenst gedrag.   

Slaapchallenge

Om de slaapkwaliteit van jongeren te verbeteren hebben wij de SlaapChallenge ontwikkeld. Ouders kunnen het goede voorbeeld geven. Daarom is de SlaapChallenge ontwikkeld om de slaap van de puber te verbeteren via de ouders. In 6 challenges werken puber en ouder samen aan een goede nachtrust. Verwacht uitdagingen op het gebied van stress & piekeren, bewegen, schermgebruik, een opgeruimde slaapkamer, huiswerk en dromen vangen. Kijk hier voor meer informatie.