Steun onderzoek naar hersenschade na coronavirus

Stop met de choking game; hersenschade door te weinig zuurstof heeft grote gevolgen

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft begin augustus een 15-jarige jongen laten aanhouden voor het aanleggen van een wurggreep waardoor vier scholieren buiten bewustzijn raakten. Dit zogeheten ‘stikspel’ of ‘choking game’ is verre van onschuldig want het kan je hersenen beschadigen.

Gevolgen zuurstoftekort in de hersenen

Als Hersenstichting weten we hoe ingrijpend een hersenaandoening is; het zet je leven op zijn kop. Het ‘stikspel’ zorgt voor een zuurstoftekort in de hersenen wat kan leiden tot hersenletsel. Want als je hersenen langer dan 3 minuten geen zuurstof krijgen, raken ze beschadigd. De zichtbare en (vaak) onzichtbare gevolgen hiervan kunnen een langdurig negatief effect hebben. Denk bijvoorbeeld aan problemen met lopen, praten en onthouden. Maar ook veranderingen in je denken, emoties en gedrag. Vaak zijn de onzichtbare gevolgen het meest ingrijpend en de moeilijkste verandering. Schade van het ‘stikspel’ kan zelfs zo ernstig zijn dat iemand komt te overlijden.  

Hersenen volop in ontwikkeling

De ontwikkeling van de hersenen loopt door tot tenminste het 25e levensjaar. Tijdens de puberteit zijn de hersenen dus nog volop in ontwikkeling. In deze fase is het des te belangrijker om goed voor je hersenen te zorgen. We roepen dan ook op om te niet meer deel te nemen aan dit vreselijke spel. Met elkaar hebben we één doel voor ogen: gezonde hersenen voor iedereen.