Lyan: “Mijn belangrijkste doel was het vinden van…
13 september, 2024
Woensdag 06 juli 2022
De Hersenstichting ondersteunt mensen met een hersenaandoening om het beste uit hun leven te halen. We werken aan een passend aanbod voor werk, bewegen en vrije tijd zodat mensen daadwerkelijk mee kunnen doen in de maatschappij. Door structurele samenwerkingen aan te gaan maken we ons hard voor een breinvriendelijke samenleving voor iedereen. Een mooi voorbeeld hiervan is onze samenwerking met Stichting Onbeperkt Genieten. Deze stichting realiseert prikkelarm aanbod in de Nederlandse cultuursector.
Net als iedereen willen mensen met een hersenaandoening meedoen: een betekenisvolle rol spelen in de maatschappij en erbij horen. Jasmijn Vollering (Hersenstichting): ‘Mee kunnen doen bepaalt voor een belangrijk deel de kwaliteit van leven. Door de gevolgen van een hersenaandoening is “meedoen” echter niet vanzelfsprekend. Zo kunnen veel mensen met een hersenaandoening door overprikkeling niet zomaar dingen ondernemen die voor anderen heel normaal zijn. Zoals een bezoek aan een concert, museum of theater. Daarom werken we samen met Onbeperkt Genieten, om prikkelarm cultuuraanbod te stimuleren. We willen ontmoetingsplekken en passende ervaringen kunnen bieden.”
Voor veel mensen is juist kunst en cultuur een vorm van ontspanning en kan het bijdragen aan herstel en kwaliteit van leven. Maar de cultuursector kan erg vol prikkels zijn. Jasmijn: “Een prikkelarm bezoek biedt dan een mooie oplossing. De afgelopen jaren is er al meer bewustwording gekomen op het gebied van fysieke beperkingen. De aandacht voor cognitieve gevolgen zoals overprikkeling en vermoeidheid is er nog veel minder. Dat mag echt meer aandacht krijgen. Juist omdat het onzichtbaar is, wordt de urgentie en noodzaak minder gevoeld dan bijvoorbeeld bij zichtbare gevolgen.”
Onbeperkt Genieten adviseert, traint en begeleidt medewerkers van onder andere musea, theaters en podia zodat ze in staat zijn om hun aanbod ook prikkelarm(er) aan te bieden. De Hersenstichting stelt subsidie beschikbaar voor culturele organisaties die aan de slag willen met prikkelarm aanbod. Iris van Heesch, oprichter van Stichting Onbeperkt Genieten: “Onze toekomstdroom is dat prikkelarm aanbod in de cultuursector erbij hoort. Dat ieder museum prikkelarme bezoekuren heeft, elk theater ook jaarlijks een aantal prikkelarme voorstellingen programmeert en bij festivals er standaard een rustruimte is en ook prikkelarme concerten geprogrammeerd worden. De subsidie van de Hersenstichting helpt culturele instellingen om de eerste stap hierin te nemen.”
“Onze toekomstdroom is dat prikkelarm aanbod in de cultuursector erbij hoort.”
Iris van Heesch – oprichter Stichting Onbeperkt Genieten
De praktijk laat gelukkig ook zien dat bezoekers steeds vaker zelf vragen om prikkelarme mogelijkheden. Daardoor komt er een groter besef hiervoor bij de culturele organisaties. Dat maakt het voor Onbeperkt Genieten ook makkelijker om samenwerkingen aan te gaan en nieuwe locaties toe te voegen aan het aanbod.
Dat aanbod wordt sinds vorig jaar gepresenteerd op een speciaal platform: de Prikkelarme Cultuuragenda. Iris: “Met steun van de Hersenstichting werd in 2022 ook de Prikkelarme Cultuuragenda gelanceerd. Hierop staat al het prikkelarme aanbod in de Nederlandse cultuursector wat goed georganiseerd wordt. We plaatsen hier geen aanbod wat niet eerst getoetst is. Zo garanderen we bezoekers dat ze ook echt onbezorgd ene fijne culturele ervaring krijgen.”