Home
Actueel
Blogs
Complex en veelomvattend

Complex en veelomvattend

Maandag 26 oktober 2015. Geplaatst onder: Gilles de la Tourette door Janneke Kaim-Roossien

‘Hoe kun jij nou Gilles de la Tourette hebben, ik heb nog nooit iets aan jou gemerkt!' Dit is een reactie die ik vaak van mensen krijg, als ik hen vertel dat ik Tourette heb. Veel mensen kennen deze hersenaandoening vooral van mensen die vloeken of in ieder geval behoorlijk zichtbare of hoorbare tics hebben. Bij mij valt het allemaal wat minder op. Maar dat betekent niet per se dat ik een lichte vorm heb of er weinig last van heb.


Ik ben Janneke, 30 jaar, ben getrouwd met Peter en we hebben vier katten. In het dagelijks leven werk ik veel vanuit huis, omdat ik hier rust heb en mijn eigen tijd kan indelen. Ik krijg makkelijk woorden op papier en dat is de reden dat ik momenteel vooral redactioneel werk doe: ik ben hoofdredacteur bij Stichting Hoezo Anders, werk mee aan een app voor jongeren met autisme én heb een eigen website over Tourette. Schrijven gaat me makkelijker af dan praten, hoewel ik de laatste jaren behoorlijk sociaal geworden ben. Vóór die tijd had ik last van een sociale angststoornis.

 

De vrije loop

Deze angstproblemen zijn één van de gevolgen van mijn Tourette. In de eerste plaats is Tourette een chronische tic-stoornis en dat houdt in dat je tics hebt. Dit kunnen bewegingen of geluiden zijn. En hoewel ik vaak te horen krijg dat mensen deze nooit bij mij hebben gemerkt, heb ik ze wel degelijk. De mensen die mij beter kennen zullen dit bevestigen, want bij hen laat ik ze de vrije loop. Mijn tics zijn bijvoorbeeld oogknijpen, mijn mond opensperren, spieren aanspannen, schouders ophalen en ook wat geluidjes maken zoals fluiten en tongklakken. Momenteel zijn mijn tics vrij rustig en kan ik ze een bepaalde tijd behoorlijk goed inhouden, zodat ze niet opvallen. Vermoeiend is dit wel, trouwens.


Dwang of drang
Verder heb ik behoorlijk last van dwangklachten. Deze dwang is een beetje lastig uit te leggen, want bij Tourette uit deze zich vaak anders dan bij de pure vorm van dwangstoornis. Momenteel heb ik met name dwanggedachten, dit varieert van dwangmatig en lang terugdenken aan een situatie of ik alles wel goed heb gedaan, tot aan álle details van iets willen weten. Voorheen had ik ook veel dwanghandelingen. Dan was ik bijvoorbeeld een uur lang bezig met het recht leggen van allerlei spullen en het controleren van mijn kamer, voordat ik kon gaan slapen. Hoewel dwang vaak voortkomt uit angst of onrust, moet ik vaak ook dingen doen die juist goed voelen voor mij. Dat is eigenlijk meer dRang. Ik vind het bijvoorbeeld heel fijn om een kussen met ribbeltjes te strelen en als ik iets met mijn rechterhand aanraak, moet het met links ook even...dan is het weer in evenwicht voor mijn gevoel.


Een kijkje in mijn leven
Mijn Tourette heeft op veel dingen in mijn leven invloed. Door erover te gaan bloggen, hoop ik een kijkje in mijn leven te geven en te laten zien dat Tourette veel complexer en veelomvattender is dan de meeste mensen denken. Alvast hartelijk dank voor het lezen van mijn eerste blog!

 

Janneke 


Meer artikelen in Gilles de la Tourette

Reacties

2

Heel duidelijk beschreven Janneke. En heel herkenbaar voor mij; ik ervaar heel veel dingen hetzelfde als jij. Wij zogenaamde 'mildere Touretters' hebben waarschijnlijk net zoveel last van onze aandoening. Goed dat je nu ook een blog hier hebt. Heel veel succes!


Marion van Ginneken  |  26-11-2015 12:06 uur

Hey,
Even kort;
Heel goed dat je hierover blogt. En hiermee tourette in de zogenaamd mildere vorm ook bekender maakt.
Ik heb het ook "minder" erg. Maar zoals je zelf ook zegt, je kunt er alsnog enorm veel last van ervaren. Juist ook omdat mensen niet zien en merken dat je wat mankeerd.
Groetjes, shirley


shirley  |  26-10-2015 18:12 uur

Reageer op dit artikel