Home
Actueel
Blogs
Er gebeurde niets

Er gebeurde niets

Woensdag 20 september 2017. Geplaatst onder: BeroerteArterioveneuze malformatie (AVM)Hersenbloeding door Maurits

De geliefde van Maurits schreef:

 

Je maakt me zo verdrietig liefje. Vanmiddag rond 12.30 uur hebben ze de slaapmedicatie gestopt. Normaal gesproken zou je binnen 1,5 uur wakker moeten worden, maar je bent nog zo ver weg, lieverd. Ik heb mijn mooiste rode jurkje aangetrokken voor als je je ogen open zou doen. Je bloeddruk ging wel wat omhoog als ik je aanraakte en in je oor fluisterde, maar verder gebeurde er maar niets.

 

Om 16.30 uur hebben we met de neuroloog gesproken. Hij heeft de verschillende scans toegelicht. Waarschijnlijk heeft je oude drain niet gewerkt; hij zat in het hersenweefsel in plaats van in de hersenkamer. Op de CT-scans kon je goed zien hoe alle hersenkamers vol met bloed zaten die nacht dat het gebeurde. De angiografie wees uit dat je een AVM hebt rechtsachterin, vlakbij de hersenstam. Dit lijkt dezelfde plek te zijn als de eerste bloeding; bloedvat in de wand van de tweede ventrikel (hersenholte). Hij vertelde ook dat na zo’n eerste bloeding ieder jaar 4 procent van de patiënten een herhalingsbloeding krijgt. Dit betekent dat je binnen vijfentwintig jaar gegarandeerd weer een bloeding hebt. Bij jou klopt dat redelijk, maar dat zegt dus ook iets over de toekomst. Gelukkig zijn er wel adequate behandelingen, bijvoorbeeld emboliseren; het dichtlijmen van het AVM. De neuroloog zou contact opnemen met een collega neuroloog van een academisch ziekenhuis in het westen van het land. Deze betreffende neuroloog is één van de tien mensen die dit soort behandelingen kan uitvoeren, om de mogelijkheden te bekijken. Maar eerst moet je wakker worden schat. Ik maak me zoveel zorgen om je, maar blijf geloven in je kracht, je vechtlust en je liefde voor mij.

 

 

De volgende dag:

Ik geloof nog steeds in je schatje. Ik zie dat je vecht, vecht voor mij, vecht om weer terug te komen in het hier en nu. Vandaag ben je ietsjes beweeglijker met je armen. Je reageert nog niet, maar er is wel wat meer leven in je. Je voelt warm en plakkerig aan en je stinkt een beetje. Neurologisch zweet noemde de verpleegkundige het. Ik heb je favoriete after shave opgespoten, die ik je eerder als cadeautje heb gegeven.


De neuroloog heeft me vandaag gebeld om een eventuele behandeling te bespreken. Het blijkt te riskant te zijn om het AVM te emboliseren. Omdat je hoofd nog zo vol met bloed zit, lopen we de kans dat de foto/ scan niet het volledige AVM laat zien en dat de doktoren maar een deel kunnen dichtlijmen of afsluiten. Bovendien ben je nog veel te zwak voor een dergelijke operatie.


Marjolijn is vanavond hier geweest met prachtige bloemen namens de jaarclub. Iedereen is volledig in shock en iedereen leeft heel erg mee.


Nina is maandag langs geweest, ze was in het land. Ze is altijd zo positief en vrolijk en het heeft me echt goed gedaan om even te kunnen lachen.


Lief, ik ga vannacht van je dromen, dat ik weer in je armen lig en dat jij in mijn oor fluistert. Slaap lekker. –X-

 

 

Lees hier de vorige blog van Maurits

 


Meer artikelen in BeroerteArterioveneuze malformatie (AVM)Hersenbloeding

Reacties

1

De onrust en het ongewisse voor geliefden en naasten in zo'n situatie is heel heftig ! Maar blijf volhouden !
Gelukkig is het bij mij relatief goed afgelopen naar mijn SAB bloeding en kunnen wij weer samen verder in het leven ! HOOP ❤️
Mirjam


M.Houtgraaf-Benter  |  20-09-2017 08:21 uur

Reageer op dit artikel