Blogs
Ik vertrouw mijn keuzes niet

Donderdag 17 januari 2019. Geplaatst onder: Dwangstoornis door Corita

Ik moest een keer naar de huisarts, waar ik een enorme hekel aan heb wegens mijn smetvrees. Toen ik weer thuis was, begon het gevecht. Ik voelde me vies en wilde het liefst mijn kleding wassen, douchen en alles wat ik aan had geraakt in huis schoonmaken.

Ik had het zo geregeld dat mijn hulpverlener een uur na de afspraak langskwam bij mij thuis. Ik vertelde over mijn angst en maakte de keuze om niet te douchen en niet om te kleden, omdat ik een normaal leven wil. Vijf minuten later stroomden de tranen over mijn wangen terwijl ik de vaatwasser aan het uitruimen was en ik weigerde mijn hulpverlener aan te kijken. Ik was in de “doorgaan en niet stilstaan“ modus.

We gingen zitten en er werd me gevraagd waarom ik ervoor koos om niet stil te willen staan bij mijn gevoel. “Omdat ik dan alleen mijn onrust voel en daar dan naar ga handelen,” was mijn antwoord. Er naar handelen betekend: poetsen en douchen. De vraag moest zijn: waarom ben je zo van slag? Dat antwoord was behoorlijk pijnlijk. Ik vertrouw mezelf niet. Ik vertrouw mijn oordeel niet. Ik vertrouw mijn waarnemingen niet, ook al neem ik goed waar. Ik wil niet alleen zijn omdat ik dan mijn eigen keuzes moet maken. Is iets schoon of is iets vies? Is iets gevaarlijk of geen bedreiging? Ik wil dat anderen keuzes maken, zodat ik geen fout maak. Ik durf niet op mezelf te vertrouwen.

Ik heb het opgeschreven en ga er mee aan de slag door het bespeekbaar te maken bij familie maar ook bij mijn psycholoog. Ik lag daarna bij te komen in bed, zonder gedouched of gepoetst te hebben. Ik probeerde deze keuze te vertrouwen.

Tot snel.

Liefs,

Corita

Lees hier de vorige blog van Corita

Corita heeft sinds haar 7e last van OCD ( obsessieve compulsieve dwang) en heeft inmiddels zoveel ervaringen opgedaan, wat betreft hulpverlening, behandelingen en omstanders, dat ze heeft besloten dit met jullie te delen via haar eigen website, en via de Hersenstichting.

Meer artikelen in Dwangstoornis

2

Herkenbaar verhaal en tegelijkertijd zo pijnlijk voor jou en voor zovele mensen met smetvrees. Heel dapper dat je durft stil te staan bij je gevoel en het inzicht krijgt dat je op je eigen keuzes mag/kan vertrouwen. Veel sterkte

clara Bartelds  |  30-01-2019 13:52 uur

Een heftig verhaal maar je komt er wel Meis .heb vertrouwen .dan komt alles goed . Gr.jenny .

Jenny van Hooren   |  18-01-2019 17:13 uur

Reageer op dit artikel