Blogs
Stappen zetten

Donderdag 16 augustus 2018. Geplaatst onder: Hersenletsel door Suzanne

Lopend met de hond raak ik in gesprek met een buurtgenoot. Tijdens het gesprek wisten we nog niet van elkaar dat we buurtgenoten zijn. We hebben het over van alles. Vrij van oordelen gaat het gesprek van gezamenlijke hobby’s als fietsen naar de aanschaf van een hond, om uiteindelijk bij het onderwerp hersenletsel uit te komen. Ik vertel dat de hond mij indirect helpt bij het invoeren van pauzemomenten door mijn hoofd samen leeg te wandelen. Dit doet haar vertellen over een gebeurtenis van kort geleden. 'Er was niks te zien op de MRI dus ben ik met een lichte hersenschudding naar huis gestuurd.'

Dit is niet de eerste spontane ontmoeting waarbij ik merk dat er sprake is van niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Wandelend met de hond kwam ik eerder iemand tegen die gewerkt heeft op een afdeling waar mensen met NAH verpleegd werden en er later zelf achter kwam dat er bij haar zelf na een val meer schade was dan gedacht. Verderop woont een buurtgenoot die op mijn weg naar acceptatie geholpen heeft door mij te ondersteunen in gesprekken met instanties. Elders in de stad weet ik nog een lotgenoot te vinden die middels een verkeersongeval NAH heeft opgelopen. En aan de andere kant van de stad nog iemand met NAH. Ook weet ik van iemand met NAH die tussen deze twee in woont. Er zijn vast en zeker nog heel veel meer lotgenoten in dit kleine stadje. Moet je nagaan wat er elders in het land allemaal speelt.

Het gesprek tijdens de avondwandeling is de zoveelste keer dat ik hoor over niet adequaat handelen na wat men een traumatische gebeurtenis noemt. Mijn ongeval is inmiddels meer dan 10 jaar geleden en ik loop nu zo'n 2 maanden arbeidsongeschikt rond. Deze informatie zorgt voor verbazing bij mijn gespreksgenoot. Als tip laat ik vallen waar ik het expertise onderzoek heb laten uitvoeren, maar vraag niet verder. Ik weet hoe iemand die niet weet wat er precies speelt kan verzuipen in vragen waar de persoon zelf geen antwoord op heeft.

De ontmoeting doet mij denken aan de wens om NAH een gezicht te geven. Toen mijn proces op weg naar erkenning en acceptatie nog in volle gang was poogde ik dit te doen als blogger op eigen weblog. Ik sprak met lotgenoten over wat ons verbind; NAH en de diverse manieren waarop NAH zich toont. Toen zag ik nog niet dat NAH dichterbij is dan je denkt. Dat deze vorm van hersenletsel zo divers is dat je daar met alle beste wil van de wereld geen letterlijk gezicht aan kàn geven. Dat je in de poging bekendheid te vergroten voor het onzichtbare, juist je doel voorbij gaat. Iets wat divers en onzichtbaar is, heeft geen eenduidig gezicht. Er zijn echter wel verhalen. Die verhalen lees je hier op het blog van de stichting. Waar iedere lotgenoot de ruimte krijgt om zijn of haar eigen gezicht te tonen. Dus blog ik verder. Over mijn ervaringen met niet-aangeboren hersenletsel. In de hoop dat de kleine drup een meer vind. En het meer kan leiden naar een zee van herkenning. In de oceaan van kenbaarheid.

Suzanne
(foto door Stijn Rademaker)

Lees hier de vorige blog van Suzanne

Meer artikelen in Hersenletsel

2

Hoi Wietske, via deze weg wil ik je bedanken voor je mooie reactie. Er zijn inderdaad vele overeenkomsten. Net als dat er verschillen zijn. Daarom is het fijn ze op een platform als deze bij elkaar te zien staan. Ieder in hun eigen verhaal. Ik wens je sterkte. Maar vooral een mooi leven. Het ga je goed, Suzanne.

Suzanne  |  21-08-2018 16:45 uur

Mooi en herkenbaar verhaal. Er is veel verschil tussen mensen met NAH. Ik heb zelf een beroerte geha toen ik 24 was en zie wel overeenkomsten met andere patiënten met NAH. Bij mij gaat het heel goed. Veel doorzettingsvermogen en beweging hebben mijn klachten bijna onzichtbaar gemaakt. Toch zijn ze er wel af en toe. Luisteren is het belangrijkste in de omgang met anderen. En je kunt meer dan je denkt geef ik mezelf en anderen graag mee. B
Bedankt en sukses met je blogs.

Wietske   |  20-08-2018 10:52 uur

Reageer op dit artikel