Uniek

Maandag 7 september 2015. Geplaatst onder: Autisme door Saskia Gerards

Vast wel eens gehoord van een niet-autist tegen een autist: 'O, maar waarom maak je dan contact? Autisten zitten toch in zichzelf gekeerd in een hoekje?' Gelukkig zijn dit soort opmerkingen steeds minder aan de orde, vandaag de dag. Vooral door het feit dat er steeds meer bekend is over autisme. Dat was vroeger wel anders. Je hoorde er niet bij, was gek. Gek omdat je 'anders' was. Maar is het niet zo dat we allemaal anders zijn? Het zou gek zijn als we allemaal hetzelfde waren. Zo zijn autisten ook allemaal anders en dus uniek. En daar is niks mis mee. Wat de ene autist wel kan, kan de andere niet. En inderdaad zijn er autisten die heel weinig contact maken met de buitenwereld en liever alleen hun eigen ding doen, omdat met meerdere mensen samen zijn te veel prikkels met zich meedraagt. Maar ik, en met mij veel andere autisten, ben zo niet. Wij maken wel contact. Misschien niet altijd op de juiste manier, maar we doen het wel.

 

Wij willen er net zo goed bij horen in deze maatschappij. Een maatschappij dat zoveel om snelheid draait, waar ik af en toe gek van word. Op die momenten zou ik wel even alleen willen zijn. Dan zou die vraag hierboven wel kloppen. Dan ben ik even in mezelf gekeerd. Maar dat is puur op momenten dat men té snel iets van mij wil.


Eigenlijk dwaal ik nu wat af van het onderwerp uniek. In een volgende blog (weet niet of dat de eerstvolgende blog wordt) ga ik het over prikkels hebben. En die krijg ik genoeg! Wat ik voor nu wil zeggen is dat ieder mens uniek is en zijn of haar kwaliteiten en talenten, maar ook zijn of haar min- en pluspunten heeft. De één houdt wel van veel mensen om zich heen, de ander juist niet. De één kan bepaalde geluiden niet verdragen en de ander heeft daar totaal geen moeite mee.

Zo is het ook met autisten.

 

Saskia 

 

Saskia schreef een gedichtenbundel Gedichten á la auti en schrijft ook blogs op haar eigen website.


Meer artikelen in Autisme

Reacties

1

Hier kan ik me helemaal in thuisvinden :)
Ik kan echter niet zo goed tegen schrelle geluiden (met een hoge toon)
Voor mij kan het zelfs zo onprettig zijn dat ik er misselijk van word.

Maargoed het is wel fijn als je autisme hebt om geaccepteerd te worden en mee te kunnen draaien in de maatschappij net als andere mensen.


Danny  |  12-04-2017 10:48 uur

Reageer op dit artikel