Home
Actueel
Blogs
Vechten voor erkenning

Vechten voor erkenning

Maandag 8 april 2019. Geplaatst onder: Hersenletsel door Kelly Wildschut

Mijn naam is Kelly, ik ben 38 jaar en de trotse moeder van twee kanjers, de ene is 10 en de andere is 5 jaar. Het grootste gedeelte voed ik ze alleen op.


Mijn oudste zoon Max, heeft op de leeftijd van 4,5 een ongelukje binnenshuis gehad met grote gevolgen.. Hij heeft niet-aangeboren hersenletsel. (NAH)
Dit levert veel moeilijke momenten voor hem en ons gezin op. Het is een “gevecht” die elke dag aanwezig is. Oók in de weekenden, vrije dagen en nog wel meer op vakanties! Omdat je aan de buitenkant niets aan hem ziet en het een hele “gewone en gezonde” jongen lijkt, stuiten wij op veel onbegrip van de buitenwereld. Inmiddels heb ik daar een schild voor ontwikkeld en voel ik me steeds vaker niet meer “verplicht” tot verdedigen van zijn gedrag. Ondanks dat hij enorm veel doorzettingsvermogen heeft, waar menig volwassene een puntje aan kan zuigen, wordt hij nog vaak weggezet als het lastige kind…


Elke keer breekt mijn hart dan een stukje en zou ik zo graag willen dat men hem ziet voor de kanjer die hij is en het doorzettingsvermogen en zelfinzicht die hij op deze hele jonge leeftijd al heeft. Maar ben mijzelf ook bewust van het feit dat ik andere mensen niet kan veranderen in hun visie als zij zelf daar niet voor open staan. Hun waarheid is hun waarheid en dat mag. Die frustratie zet ik liever om in vechtlust om te bereiken wat écht belangrijk is.


Die onwetendheid en onbegrip van de buitenwereld (bij veel scholen, medici en instanties over NAH) zorgen al jaren voor drie dubbele dosis aan stress. Al stop ik die energie liever in mijn beide zoons, zodat ze de dag doorkomen op een fijne manier en dat Max kan groeien in zijn kunnen!


Al vele jaren moeten we vechten om erachter te komen wat er aan de hand is met Max. Ik heb veel kennis opgedaan door op de juiste plekken te komen om Max te helpen groeien in het leren omgaan met NAH. Het levert hem minder frustraties en emoties op. Die vechtlust wil ik nu omzetten in een drive om andere ouders en mensen die dit gevecht ook dagelijks hebben, te helpen. Ik wil graag meer bekendheid genereren voor NAH (vooral bij kinderen) en hoop dat het van mij afschrijven over onze ervaringen een hele goede eerste stap zal zijn. Wie weet erkent iemand zichzelf of erkennen ouders in hun kind het gedrag dat ik omschrijf en komen ze ineens tot een ingeving wat er aan de hand kan zijn. Of misschien zijn er mensen die al een tijd een gevecht voeren in de “malle molen” en dat ik hen door ons verhaal kan helpen voor meer erkenning.


Hoe dan ook, als ik maar 1 persoon of gezin kan helpen in de doolhof van NAH ben ik al zeer blij! Want een doolhof en onbegrip is er zeker en dat zou ik graag willen veranderen! Soms denk ik: “had hij maar een gebroken been, dan was het voor iedereen duidelijk wat hij heeft én dan was het inderdaad over en weg na 6 tot 8 weken”

 

Ik ben dan ook zéér dankbaar dat de Hersenstichting mijn blogs wil publiceren!

 

Veel liefs,

 

Kelly


Meer artikelen in Hersenletsel

Reacties

7

Beste Kelly, allereerst een dikke digi dankjewel voor het mee-vertellen. Dat NAH onderschat wordt als aandoening is de bloggers op deze site bekend. Ieder verhaal telt, ieder hoekje en/of gaatje van de hersenen heeft een verhaal. Veel gezinsgeluk en sterkte!


Suzanne  |  23-04-2019 14:48 uur

Beste Kelly, Wat een ontroerende 1e blog. Wij wensen je veel sterkte en succes met je strijd voor erkenning en begrip voor je zoon en alle andere kinderen met nah. groetjes Joop en Annie Sandbergen


Annie Sandbergen.  |  10-04-2019 14:50 uur

Hoi Kelly, jij en je zonen zijn toppers. Het is bedroevend hoe weinig mensen afweten van hoe complex hersenen zijn en als er dan een beschadiging is men alleen naar de buitenkant kijkt en het gedrag beoordeeld. Het zou op scholen bijvoorbeeld verplichte leerstof moeten zijn voor in eerste instantie de leerkrachten, zodat zij dan ook beter gedrag van de kinderen zouden kunnen beoordelen. Heel veel succes met je strijd.


Cor Leeflang  |  08-04-2019 14:54 uur

Reageer op dit artikel