Dementie de wereld uit?
12 september, 2024
Vrijdag 04 februari 2022
Duizeligheid, duizelingen, draaierig, ellendig, onpasselijk onwel, dizzy, misselijk, draaiduizelig, positieduizeligheid, raar gevoel in het hoofd, licht in het hoofd, …
Het zijn allemaal andere woorden om aan te geven dat je duizelig bent. En toch is het bijna niet uit te leggen aan iemand die het niet kent. Er zijn verschillende soorten duizeligheid te benoemen onder andere de:
De soorten duizeligheid zijn allemaal net even anders en hebben vaak ook andere oorzaken. Er zijn vele oorzaken te noemen voor duizeligheid. Ik noem er een aantal maar dit lijstje is verre van compleet.
Migraine, CVA, lage bloeddruk, tumor, infectie, hartaandoening, Guillain Barre syndroom, vitamine tekort, bijwerking van medicatie, etc.
Jullie kunnen vast nog veel meer soorten duizeligheid en oorzaken van duizeligheid noemen maar waarom heb ik het hierover?
Ik had onlangs een gesprek met een heel dierbaar persoon. Naast de hartklachten heeft deze persoon ook suiker (een lage bloedsuiker geeft ook duizeligheid) en staat de ziekte van Ménière ook nog eens tussen de diagnoses.
Zelf heb ik deze ziektes niet. Ik heb onder andere twee CVA’s, een schommelende bloeddruk en migraine op mijn diagnoses-bingokaart staan.
Die persoon probeerde mij uit te leggen wat het gevoel was bij de duizeligheid maar kon het niet goed uitleggen. Zelf heb ik ook verschillende soorten duizeligheid dus ik kon me er wel wat bij voorstellen maar toch eindigde het gesprek met “maar dan anders”.
Dat zette me aan het nadenken, hoe leg je duizeligheid uit?
Dat vind ik ook best lastig een gevoel in je hoofd vertalen naar woorden. Mijn 1e infarct begon met draaiduizeligheid, ik lag in mijn bed maar had het gevoel dat ik in een draaimolen zat én in de achtbaan maar dan wel op een vliegend tapijt.
Iedereen heeft weleens in de draaimolen gezeten of in een achtbaan, dat zijn twee aparte sensaties die iedereen wel kan bedenken. Een vliegend tapijt, dat hebben we allemaal nog nooit gedaan maar toch wist ik toen ik het infarct kreeg dat dat precies de associatie was die ik nodig had. Toen ik mijn ogen open durfde te doen zag ik ook daadwerkelijk alles rondjes draaien. Ik dacht heel even dat Harry Potter toch bestond.
Gevolg is natuurlijk dat ik kotsmisselijk werd maar dat even terzijde.
Mijn 1e infarct is inmiddels alweer bijna 8 jaar geleden en ik ben sinds dat infarct altijd duizelig. Maar niet altijd op dezelfde manier. In het begin vertelde ik dat het een soort liftgevoel was in mijn hoofd. Het gevoel dat je hebt als je in een snel bewegende lift staat. Maar gaandeweg is mijn verhaal toch veranderd.
Nu leg ik uit dat ik in mijn hoofd altijd op een bootje sta. Soms kabbelt het en soms stormt het, en dat wisselt de hele dag af. Ook heb ik nog de draaiduizeligheid maar dat heb ik niet de hele dag door, dat heb ik bij vlagen én als ik overprikkeld raak. Ik merk dat overigens als ik mijn hoofd stilhoud en mijn ogen van links naar rechts beweeg, in “normale” staat word ik dan heel draaierig in mijn hoofd maar bij overprikkeling word ik ook heel misselijk en gaat de hele boel draaien, ik durf dan ook eigenlijk mijn ogen niet meer dicht te doen omdat ik weet dat ik dan heel naar word.
Voor mij is dit momenteel een acceptabele manier van uitleg over mijn duizeligheid maar je hebt best kans dat dat in de toekomst toch weer veranderd.
Hoe leggen jullie je duizeligheid uit?
In 2014 kreeg Belinda haar 1e herseninfarct. In 2019 een 2e herseninfarct. Dit veranderde haar hele leven. Ze blogt daarover voor de Hersenstichting. Maar ook schrijft ze blogs op haar Instagram onder de naam Mijn leven met NAH en op de website Chronisch en Happy. Ze is er namelijk van overtuigd dat openheid tot meer begrip leidt. “En meer begrip voor het vaak onbegrepen NAH is hard nodig. Heel hard nodig!”