naaste van iemand die last heeft van overprikkeling

5 tips voor meer ontspanning

Net zoals je lichaam niet continu door kan gaan, hebben ook je hersenen regelmatig ontspanning nodig. Maar hoe zorg je nu voor voldoende ontspanning? Wij zetten 5 tips voor je op een rij. 

1. Plan ontspanning in 

Maak iedere dag bewust tijd voor een ontspannende activiteit. Bedenk wat bij jou voor ontspanning zorgt. Voor de één is het een wandeling of een goed gesprek, voor de ander een warme douche of een avondje zingen. Plan het desnoods in je agenda, dan maak je er bewust tijd voor vrij. 

2. Zorg voor een regelmatig ritme 

Als je meer ontspanning wil, is het goed om te zorgen voor een regelmatig ritme. Wissel hierin inspanning af met ontspanning. Een regelmatig ritme zorgt voor overzicht en een opgeruimd gevoel. 

3. Doe ontspannings- en ademhalingsoefeningen 

Bijvoorbeeld gebaseerd op yoga, mindfulness of meditatie. Op internet zijn veel filmpjes te vinden en er zijn verschillende apps voor op je telefoon. Je kunt natuurlijk ook een cursus yoga, mindfulness of meditatie proberen. 

4. Beweeg in de natuur 

Ga een rondje wandelen of fietsen in de natuur. Je hoofd ontspannen en je gedachten verzetten gaat het makkelijkst wanneer je buiten bent. Bewegen in de natuur heeft een bewezen ontspannen effect. 

5. Luister naar je favoriete muziek 

Of je nu zelf muziek maakt of er alleen naar luistert: het heeft een positief effect op je hersenen. Het zorgt voor ontspanning, verlaging van de bloeddruk en vermindering van stress. 

Wil je meer tips?

Bekijk dan de pagina over ontspanning.