Een diverse en inclusieve werkvloer
01 oktober, 2024
Dinsdag 15 november 2022
De laatste tijd kan ik mijn woorden “moeilijker” vinden. Dat irriteert me enorm. Daarbij is het opschrijven van woorden en zinnen verslechterd. Dat is echt beter geweest. De reacties van mensen om me heen zeggen dat het juist beter gaat, dat we allemaal ouder worden en de woorden vergeten …..
Het is lief bedoeld, maar ouder worden is iets anders dan afasie. Inmiddels is bij mij Cerebrale amyloid angiopaieth (CAA) vastgesteld, een ziekte van de kleine bloedvaten van de hersenen. Tot nu toe is er geen behandeling om CAA te genezen. Het verloop van de ziekte is bij elke patiënt anders. Het gezamenlijke is veelal een toename van mentale en/of lichamelijke klachten.
Maar ondanks dat ….. Om mijn woordvinding te verbeteren moet ik weer vaker oefenen, vind ik, vooral voorlezen en schrijven. De klad is er in geslopen. Soms vraag ik me af of die CAA roeien tegen de stroom op is óf vechten de bierkaai …. Volgens mij is de uitslag hetzelfde.
Gelukkig heb ik -in tegenstelling tot onze minister-president- nog wél actieve herinneringen. Ik weet zeker dat het oefenen, ook met mijn blogs, mijn woordvinding helpt.
Luisterboeken zijn prachtig maar zelf schrijven en de woorden zien is echt iets anders. Gewoon echt schrijven met een pen vind ik het mooiste. Het voelt als of de woorden met inkt en papier door mijn handen m’n hersenen in lopen. Daarnaast lees ik mezelf voor. Dat is heel anders dan luisteren naar de voorlezer.
De zin “geen actieve herinneringen” is een goede oefening met woorden! Kijk maar ……….
Het begrip actief ACTIEF heeft 12 verschillende betekenissen:
Synoniemen
bedrijvend, bedrijvig, bezig, ondernemend
Tegenstellingen
lijdend, passief
Wat zijn “geen actieve herinneringen” en wat zijn “actieve herinneringen”? Wat betekenen de woorden van onze minister-president?
Beide herinneringen zijn van het verleden.
Maar wat zijn herinneringen in de toekomst …..
Stel dát herinneringen in de toekomst kunnen bestaan ….. dan wil ik dat niet weten. Dromen misschien wel; afhankelijk van de inhoud.
Ik ga morgen op zoek naar een nieuwe logopediste die gespecialiseerd is in afasie. Mijn “eigen” logopediste is voorlopig uitgeschakeld.
Als je het kan dromen, kan je het doen! Op zoek naar een logopediste.
In oktober 2015 kreeg Marijke een beroerte (hersenbloeding). Eén van de problemen was niet kunnen praten; heel veel woorden waren weg. Nog altijd is zij bezig met oefenen …. Daarom is zij begin 2016 begonnen met een blog in verband met haar woordvindingsprobleem. Wil je alle blogs van Marijke lezen, kijk dan eens op haar website.
Lees hier de vorige blog van Marijke
Beeld: Roy Vermeij