Blogger Ilana de Boer over hersenkneuzing

Wat je beter niet kunt zeggen tegen iemand met een chronische ziekte

Ooit, ik heb echt geen idee meer of dat een paar maanden of een paar jaar geleden is, plaatste ik een oproepje op mijn Instagram met de vraag: ‘welke opmerkingen krijg jij met enige regelmaat naar je hoofd geslingerd sinds je een chronische ziekte hebt?’. En wat kwamen er een boel antwoorden binnen. Ik heb geprobeerd de lijst kleiner te maken, maar ze waren allemaal zo ontzettend herkenbaar, dat ik vond dat ze allemaal een plekje verdienden.

Je bent niet de enige

Daarom hier een lijst met dingen die je maar beter niet hardop kan zeggen tegen mij of je chronisch zieke buurvrouw. Waarom dan niet? Nou eigenlijk vooral, omdat we echt wel alles al hebben geprobeerd, omdat we zelf ook graag zouden willen dat het anders was en een goede nachtrust onze problemen helaas niet op kan lossen. Jouw goedbedoelde opmerkingen zijn dus best wel mosterd na de maaltijd en we krijgen ze niet alleen van jou te horen, maar ook van de taxichauffeur,  familie, kennissen en wildvreemden. Nog een herhaling is dus echt niet nodig, al bedoel je het nog zo lief.

Wat je niet hoeft te zeggen

 • ‘Het is je B12’, vitamine D, of welke andere vitamines er ook maar bestaan.’
 • ‘Maar ik zie toch niks aan je?’ ‘Je ziet er toch goed uit!’ ‘Je bent nog jong.’
 • ‘Als je maar positief blijft, komt het vast allemaal weer goed’ (Ja, mijn geamputeerde been groeit vanzelf weer aan, zolang ik maar positief blijf.)
 • ‘Je bent depressief? Oh dan moet je gewoon iets leuks doen.’
 • ‘Ik voel me ook wel eens rot/moe.’  (Er is dan ook maar een klein verschil tussen ‘wel eens’ en ALTIJD!)
 • ‘Zet je schouders er maar even extra onder.’ ‘Misschien moet je wat meer je best doen’ 
 • ‘Je hebt er nou al zo lang last van, is het nog niet over?’ (Laat mij je de betekenis van “Chronisch” uitleggen: 1) Aanhoudend 2) Het tegenovergestelde van acuut 3) Langdurig 4) Langzaam slepend verloop 5) Voortdurend.
 • ‘Kun je je er echt niet overheen zetten?’ ‘Vorige week lukte het je wel’ Even doorzetten, dan lukt het vast wel.’ ‘Je doet niet hard genoeg je best om gezond te zijn.’ 
 • Yoga hielp mijn buurvrouw drie huizen verderop ook.’ ‘Neem een paracetamol dan is het zo over.’ ‘Misschien moet je wat meer bewegen.’ ‘Frisse lucht doet je vast goed.’ ‘Even uitrusten en dan ben je er zo weer bovenop’
 • ‘Zet die knop om’ ‘Het zit tussen je oren.’
 • ‘Maar je bent er nog.’ ‘Wees blij met wat je nog wel kan’
 • ‘Stop toch met al die medicijnen. Dat maakt je alleen maar zieker.’ 
 • ‘Heb je daar nu nog last van?’ (Ja, vervelend hè voor jou?)
 • ‘Kunnen ze er echt niks meer aan doen? Dan heb je vast nog niet alles geprobeerd.’ (Nee, ik wil natuurlijk niet het risico lopen dat ik helemaal genees.)
 • ‘Je hebt echt een leuk leven, omdat je niet meer hoeft te werken. Ik wou dat ik zoveel vrije tijd had.’ 
 • ‘Je wilt gewoon aandacht.’ (Als ik aandacht zou willen, dan trok ik wel een korter rokje aan.)
 • ‘Ja, ik weet dat je daar niet tegen kan, maar van mij kan je het wel hebben toch?’ 
 • ‘Maar als je morgen uitslaapt, kun je vandaag .. wel doen toch?’ 

Alvast bedankt!

Bedankt dat je dit gelezen hebt! Mocht je er eentje vergeten en het er toch per ongeluk uitfloepen. Dat kan natuurlijk gebeuren. Ik besef mij dat het nogal een lijst is. Ik weet dat je het goed bedoelt! Wat je dan wel kan zeggen? Dat lijkt me een mooi onderwerp voor een blog.

Liefs van mij,

Ilana


Lees hier de vorige blog van Ilana

Ilana heeft in 2014 een ongeluk gehad, waarbij zij een hersenkneuzing heeft opgelopen. Nu heeft zij een blog opgericht over hoe het voor haar is om te leven met hersenletsel. Ze wil hiermee graag mensen meer inzicht geven over de gevolgen van NAH en mensen met NAH steun bieden. Lees hier verder op haar website www.ikbenilana.nl.