Je somber voelen. Nergens zin in hebben. Een brok in je keel. Iedereen heeft weleens een slechte dag. Maar voor sommige mensen voelt het alsof elke dag een slechte dag is. Als je je langer dan een paar weken somber voelt, dan heb je misschien wel een stemmingsstoornis.

Wat zijn stemmingsstoornissen?

Als je last hebt van een stemmingsstoornis, dan lukt het niet meer goed om te genieten en voel je je vaak de hele dag somber. Vaak word je niet meer vrolijk van dingen waar je vroeger wel blij van werd. Zo kun je net een gezond kindje hebben gekregen maar je erg verdrietig voelen. Of je krijgt je droombaan maar bent toch nog heel somber.

Sommige mensen met een stemmingsstoornis voelen zich zo slecht dat ze nadenken over de dood, of dat ze dood willen.

Denk je aan zelfdoding en heb je hulp nodig? Bel dan direct de gratis hulplijn 0800-0113.

Soms kun je je zo slecht voelen dat je niet verder wilt leven. Praten over zelfdoding kan bij deze landelijke hulplijn voor zelfmoordpreventie. Je kunt ook terecht op de website 113.nl, bijvoorbeeld om te chatten met een hulpverlener.

Praat er ook over met je huisarts. Vraag om een dubbele afspraak buiten het spreekuur, dan heb je meer tijd.

Vormen van stemmingsstoornissen

Alle aandoeningen die je stemming ernstig verstoren zijn een stemmingsstoornis. Dit zijn 3 vormen van een stemmingsstoornis:

Depressie

Bij een depressie voel je je erg somber. Je hebt dan nergens meer plezier in, ook niet in je hobby’s of andere dingen die je vroeger leuk vond. Je eet en slaapt weinig, of juist heel veel. Ook heb je weinig energie.

Als je een depressie hebt, dan ben je langer dan een paar weken erg somber of futloos. Je voelt je slecht zonder dat er iets ergs of verdrietigs gebeurd is. Dit maakt het lastig om mee te doen met de wereld. Soms denk je zelfs aan zelfmoord.

Er bestaan verschillende soorten depressies. Zo kun je je alleen in een bepaald seizoen erg somber voelen. Zoals de winter of juist de zomer.

Ook kun je je heel somber voelen na de geboorte van je baby (postnatale depressie). Je hebt dan bijvoorbeeld plotse huilbuien, slaapproblemen en bent erg onrustig.

Chronische depressie (persisterende depressieve stoornis)

Bij een chronische depressie heb je minder klachten, en de klachten zijn milder. Wel heb je er langer last van. Als je een chronische depressie hebt, dan voel je je minstens 2 jaar somber.

Bipolaire stoornis (manisch-depressieve stoornis)

Bij een bipolaire stoornis heb je periodes van weken tot maanden waarin je je overdreven vrolijk voelt en vol energie bent (manisch). Maar er zijn ook periodes waarin je erg somber, moe en lusteloos bent (depressief).

Beluister de podcastserie Donkergrijze cellen over angsten en depressie

Donkergrijze cellen is een 6-delige podcastserie van de Hersenstichting over angsten en depressie. Annemiek Lely gaat als trotse ambassadeur van de Hersenstichting in de afleveringen in gesprek met gasten die meer kunnen vertellen over angsten en depressies. Hoe dat bijvoorbeeld voelt, of hoe de processen in je brein precies werken.

Beluister de podcast op ons podcastkanaal Hoofdzaken, via je favoriete podcast-app! Spotify, Apple Podcasts of Google podcasts.

652.700

mensen hadden een stemmingsstoornis in 2016 volgens een bevolkingsonderzoek in Nederland.

1,5 keer

komt een stemmingsstoornis vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Ongeveer 60%

van de mensen met een stemmingsstoornis is bekend bij de huisarts.

Annemiek lijdt sinds haar 15e aan zware depressies

Annemiek & haar vriend Thom vertellen over de zware depressies van Annemiek. Zij beschrijft ze als een gevoel van diepe rouw.

Folder | Leven met depressie

In de folder ‘Leven met een depressie’ lees je onder andere over de symptomen, oorzaken en verschillende behandelingen van deze complexe hersenaandoening.

De Hersenstichting heeft bij het opstellen van deze tekst dankbaar gebruik gemaakt van adviezen van:

  • Dr. mr. Christiaan H. Vinkers, psychiater, Amsterdam UMC