Bekijk haar verhaal

Een depressie houdt je de hele dag bezig

Annemiek: “Als ik een depressie krijg, dat is zo heftig… Het komt nog het meest in de buurt van hele diepe rouw. Alsof je iemand verliest van wie je heel veel houdt. En dat dan dagenlang, wekenlang en soms zelfs maandenlang. Omdat ik niet kan bedenken waarom mensen van mij zouden houden. Alleen maar waarom ze mij vreselijk vinden. Daar geloof ik zelf nog het hardst in. Een depressie houdt je de hele dag bezig. Je kunt er niet aan ontsnappen. Gelukkig gaat het nu vrij goed, dus dan geniet ik ook van de dingen. Maar als mijn vriend Thom er niet zou zijn, dan was ik nu heel eenzaam. Ik had nooit durven denken dat iemand zoveel van mij kan houden.”

Perfectionist

Annemiek: “Weet je, andere mensen denken vaak dat het een gevoel is. Dat het wel weer overgaat. Maar een depressie is gewoon een hersenziekte. Fysiek en mentaal ben je dan tot niets meer in staat. Op die momenten denk je: hoe kan dit ooit nog goedkomen? Dat is heel beangstigend. Ik ben best wel een perfectionist en dan wil je altijd alles goed doen voor iedereen om je heen. Ik wil voor ze zorgen, maar dat kan niet als je depressief bent. Sterker nog: je doet ze verdriet en dat vind ik echt heel erg.

Gelukkig ben ik nu al een tijdje depressievrij. Maar ik ben zo ontzettend bang dat het er weer aankomt. Want dan ben ik verlamd, dan kan ik niets meer. Een depressie wens je niemand toe. Het zet je leven volledig op z’n kop.”

Wat doet de Hersenstichting?

1 op de 4 mensen heeft een hersenaandoening. Hersenaandoeningen zijn helaas hard op weg de grootste ziekte van Nederland te worden. Dit moet stoppen. Want een hersenaandoening zet je leven op z’n kop. En vroeg of laat raakt het ons allemaal. Daarom zet de Hersenstichting alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen. Nu en in de toekomst. We zetten niet in op één aandoening, maar investeren breed in baanbrekende oplossingen die hersenaandoeningen helpen voorkomen, afremmen, of genezen. Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting en zetten we ons in voor betere patiëntenzorg.

Geef aan de collectant

Van 27 januari t/m 1 februari 2020 gaan ruim 19.000 collectanten langs de deuren om geld in te zamelen voor al die mensen die te maken hebben met een hersenaandoening. Geef aan de collectant, want alleen samen kunnen we hersenaandoeningen behandelen én in de toekomst voorkomen.