Waarom aandacht voor mentale gezondheid?

We willen je het belang van een goede mentale gezondheid laten zien. Iedereen is mentaal kwetsbaar. Er gebeuren in het leven dingen die je aan het wankelen brengen. Dit kunnen kleine of grote dingen zijn. De mate waarin iemand van zijn stuk wordt gebracht, verschilt. Door goed voor je lichaam en geest te zorgen, kun je weerbaarder worden voor ingrijpende gebeurtenissen. Maar hoe zorg je nu goed voor je lichaam en geest? Daarover vertellen we je graag meer. 

Bij mensen waarvan het leven drastisch verandert door bijvoorbeeld een hersenaandoening komen vaak mentale problemen voor. Wij delen hun verhalen en laten zien hoe zij hiermee omgaan. 

En wat als er meer aan de hand is, en je een psychische aandoening hebt? Denk bijvoorbeeld aan psychoses, angst- en paniekstoornissen of zware depressies. Bijna 2 miljoen Nederlanders lijden aan een psychische aandoening. Dit heeft een grote impact. Niet alleen op het leven van de patiënt, maar ook op dat van je naasten. 
Er wordt nog te weinig over deze onderwerpen gesproken: er heerst een taboe op. Om dit te doorbreken, maken we dit onderwerp graag bespreekbaar. En jij kan ons daarbij helpen door onze berichten, in de week van 4 t/m 10 oktober, op social media te delen. 

Activiteiten in de week van de mentale gezondheid

Dinsdagavond 5 oktober: Webinar ‘Mentale klachten na corona’

Heb jij langdurige coronaklachten (Long Covid) en vind je het lastig om daarmee om te gaan?

Samen met het Longfonds organiseerden wij het gratis webinar ‘Mentale klachten na Long Covid’. Voor mensen met Long Covid, hun naasten en andere belangstellenden. Tijdens dit webinar worden vanuit verschillende invalshoeken ervaringen en tips gedeeld.

Heb je het webinar gemist of wil je het nog een keertje kijken? Dat kan via onderstaande button!

Woensdag 6 oktober: Gratis online workshop mentale gezondheid

De Hersenstichting en #ikbenopen organiseerden op 6 oktober een gratis online workshop over Mentale Gezondheid. Tijdens deze workshop vertelden we hoe belangrijk een gezonde geest is en wat je zelf kunt doen om mentaal gezond te blijven. Ook kreeg je een aantal tips en opdrachten waar je zelf mee aan de slag kan gaan.

Helaas is de workshop al geweest en niet terug te kijken. Wil je tips over een goede mentale gezondheid? Bekijk dan de tips op deze pagina.

Woensdag 6 oktober: Ik ben open social media actie

Woensdag 6 oktober riepen wij op social media, samen met de initiatiefnemers van ik ben open, iedereen op een ‘imperfecte’ cirkel te delen om openheid over psychische klachten te normaliseren. Doe ook mee!  Teken een cirkel op je hand en deel de foto op social media. Tag ons of ikbenopen.

Ook na 6 oktober kun je uiteraard meedoen aan deze actie.

Ommetje-app in het teken van mentale gezondheid

Ook in onze Ommetje-app zetten we de week van 4 t/m 10 oktober in het teken van mentale gezondheid.

Meld je voor 10 oktober in de app aan en beluister de podcasts van onder andere Erik Scherder, Coosje Smid, een wandelmeditatie en krijg tips hoe jij je mentale gezondheid kunt verbeteren. Heb je alles beluisterd? Dan ontvang je de unieke badge van 10XP punten!

Dus heb je Ommetje-app? Update hem dan snel en schrijf je in!

Heb je de app nog niet en wil je graag meedoen? Download hem dan nu.

Zondag 10 oktober: Winactie op social media voor Museum van de Geest

Zondag 1o oktober is het World Mental Health Day. Op deze dag willen we jou graag de kans geven iets leuks te winnen! We mogen van Museum van de Geest 5 keer 2 kaarten weggeven!

Dus wil jij ook kaartjes winnen? Kijk zondag 10 oktober dan op onze Facebookpagina en doe mee!

HersenMagazine Mentale gezondheid

Wil je meer weten over mentale gezondheid? Lees dan het Hersenmagazine, dat deze maanden helemaal in het teken staat van mentale gezondheid. In dit nummer van het HersenMagazine vindt u naast patiëntverhalen, zoals die van onze ambassadeur Willem Philipsen, acties van donateurs en interessante onderzoeken die de Hersenstichting steunt. Download het nummer hier.

Tips voor een goede mentale gezondheid

Wat kun jij zelf doen voor een goede mentale gezondheid? Er zijn een aantal dingen die een positieve invloed hebben op je mentale gezondheid. Wij zetten een aantal tips voor je op een rij.  

 • Kom in beweging

  Beweging heeft een positieve invloed op de mentale gezondheid. Het zorgt voor een betere stemming en minder stress. Regelmatig bewegen kan zelfs angst- en depressieve klachten verminderen. Hoe dat kan? Beweging leid je af van negatieve gedachten. Ook komen er door beweging bepaalde stoffen vrij in de hersenen, zoals serotonine. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd, omdat het voor een goede stemming zorgt. 

  3 tips voor meer beweging: 

  • Zoek manieren om bewegen leuk te maken.  

  De app Ommetje motiveert je om dagelijks een ommetje te lopen. Start met vrienden, familie of collega’s een eigen wandelcompetitie of ga de uitdaging aan tegen de rest van Nederland. Zo motiveer je elkaar om dagelijks een Ommetje te maken. 

  • Zorg voor routine  

  Koppel beweging aan andere routines in je leven, bijvoorbeeld door de boodschappen op de fiets of lopend te doen in plaats van met de auto, een halte eerder uit te stappen als je met de bus reist of in je pauze een wandeling te maken in plaats van te zitten in de kantine. Of neem de trap in plaats van de lift. Alle beetjes helpen. 

  • Begin klein  

  Als het niet lukt om dagelijks dertig minuten te bewegen, kun je bijvoorbeeld beginnen met kortere periodes van tien minuten. Een beetje extra bewegen heeft al een groot effect op de gezondheid van je hersenen. 

  Kijk hier voor meer tips en informatie over beweging.

   

  Is bewegen voor jou lastig of geen optie? 

  Dat geeft niet. Er zijn genoeg alternatieven.

  • De pagina van Alles over Sport staat boordevol tips om actief te zijn, ook als beweging voor jou niet vanzelfsprekend is. Alles over Sport verwijst onder andere naar:
  • Het YouTubekanaal van het Achmea Health Centre. Hier vind je trainingsvideo’s van 10-15 minuten met een online coach.
  • De online abonnementen van GezondOud, waarmee je toegang krijgt tot een ruim aanbod online trainingen voor allerlei trainingsdoelen.
  • De BeterOud-inkoppertjes, een website met leuke beweegtips voor elke dag.

  Bedenk ook dat alle beetjes helpen. Het poetsen van je tanden, het optillen van je kopje: het is allemaal beweging. Doe wat haalbaar is en probeer op te bouwen waar dat kan.

 • Zorg voor een goede nachtrust

  Slapen gaat niet alleen over de slaapkwantiteit (hoeveel uur je per nacht slaapt) maar juist om je slaapkwaliteit (hoe effectief je slaap is). Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je je emoties van de dag goed kan verwerken. Als je slecht slaapt, kun je allerlei klachten krijgen: je bent moe, hebt een slechter humeur of voelt je angstig. 

  Wat kun je doen om beter te slapen? 

  • Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. Ook in het weekend. Een regelmatig slaappatroon helpt je om op een vast tijdstip signalen af te geven, waardoor je ‘s avonds makkelijk in slaap kunt komen en ‘s morgens prettig wakker wordt. 
  • Maak van je bed een lekkere plek om te slapen. Andere activiteiten, zoals (huis)werk of films kijken kan je beter ergens anders doen. Zo leggen je hersenen een goede link tussen het bed en slapen. 
  • Lig je wakker door piekeren? Plan een dagelijks piekerkwartiertje in. Schrijf de emoties, angsten, twijfels of irritaties letterlijk op. Denk na over ‘wat kan ik hieraan veranderen?’ en ‘wat moet ik accepteren?’. Denk ook na over oplossingen en zorg dat je daarna goed ontspant voordat je gaat slapen. 

  Kijk hier voor meer tips en informatie over slaap. 

 • Maak tijd voor ontspanning

  Iedereen heeft weleens stress. Een beetje stress is niet erg, als je tussendoor maar voldoende ontspant. Te lang te veel stress zorgt ervoor dat je hersenen minder goed functioneren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld vaker dingen gaan vergeten, snel afgeleid zijn en gevoeliger zijn voor negatieve emoties. Dit is te voorkomen door je hersenen voldoende rustmomenten te geven. Je hersenen krijgen hierdoor de tijd om te herstellen. Wanneer je dit goed doet, ervaar je bijvoorbeeld meer energie en meer focus. 

  Hoe zorg je voor meer ontspanning? 

  • Leer stresssignalen herkennen 

  Dit kunnen zowel lichamelijke, emotionele als gedragssignalen zijn. Dat is voor iedereen anders. Voorbeelden zijn hoofdpijn, hartkloppingen, piekeren en geheugenproblemen. 

  • Zoek de factoren die stress opwekken 

  Ga op zoek naar de factoren die stress bij jou opwekken. Zoek bijvoorbeeld uit waar je energie van krijgt (ontspanning) en wat je energie kost (spanning). Ook dat is voor iedereen anders. Zoek eventueel hulp van een professional als je hier zelf niet uit komt. 

  • Zorg voor een goede balans 

  Het is belangrijk dat je een goede balans vindt tussen spanning en ontspanning. Wissel momenten vol prikkels af met momenten met minimale prikkels.  

  Kijk hier voor meer tips en informatie over ontspanning. 

Kom in beweging

Beweging heeft een positieve invloed op de mentale gezondheid. Het zorgt voor een betere stemming en minder stress. Regelmatig bewegen kan zelfs angst- en depressieve klachten verminderen. Hoe dat kan? Beweging leid je af van negatieve gedachten. Ook komen er door beweging bepaalde stoffen vrij in de hersenen, zoals serotonine. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd, omdat het voor een goede stemming zorgt. 

3 tips voor meer beweging: 

 • Zoek manieren om bewegen leuk te maken.  

De app Ommetje motiveert je om dagelijks een ommetje te lopen. Start met vrienden, familie of collega’s een eigen wandelcompetitie of ga de uitdaging aan tegen de rest van Nederland. Zo motiveer je elkaar om dagelijks een Ommetje te maken. 

 • Zorg voor routine  

Koppel beweging aan andere routines in je leven, bijvoorbeeld door de boodschappen op de fiets of lopend te doen in plaats van met de auto, een halte eerder uit te stappen als je met de bus reist of in je pauze een wandeling te maken in plaats van te zitten in de kantine. Of neem de trap in plaats van de lift. Alle beetjes helpen. 

 • Begin klein  

Als het niet lukt om dagelijks dertig minuten te bewegen, kun je bijvoorbeeld beginnen met kortere periodes van tien minuten. Een beetje extra bewegen heeft al een groot effect op de gezondheid van je hersenen. 

Kijk hier voor meer tips en informatie over beweging.

 

Is bewegen voor jou lastig of geen optie? 

Dat geeft niet. Er zijn genoeg alternatieven.

 • De pagina van Alles over Sport staat boordevol tips om actief te zijn, ook als beweging voor jou niet vanzelfsprekend is. Alles over Sport verwijst onder andere naar:
 • Het YouTubekanaal van het Achmea Health Centre. Hier vind je trainingsvideo’s van 10-15 minuten met een online coach.
 • De online abonnementen van GezondOud, waarmee je toegang krijgt tot een ruim aanbod online trainingen voor allerlei trainingsdoelen.
 • De BeterOud-inkoppertjes, een website met leuke beweegtips voor elke dag.

Bedenk ook dat alle beetjes helpen. Het poetsen van je tanden, het optillen van je kopje: het is allemaal beweging. Doe wat haalbaar is en probeer op te bouwen waar dat kan.

Zorg voor een goede nachtrust

Slapen gaat niet alleen over de slaapkwantiteit (hoeveel uur je per nacht slaapt) maar juist om je slaapkwaliteit (hoe effectief je slaap is). Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je je emoties van de dag goed kan verwerken. Als je slecht slaapt, kun je allerlei klachten krijgen: je bent moe, hebt een slechter humeur of voelt je angstig. 

Wat kun je doen om beter te slapen? 

 • Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. Ook in het weekend. Een regelmatig slaappatroon helpt je om op een vast tijdstip signalen af te geven, waardoor je ‘s avonds makkelijk in slaap kunt komen en ‘s morgens prettig wakker wordt. 
 • Maak van je bed een lekkere plek om te slapen. Andere activiteiten, zoals (huis)werk of films kijken kan je beter ergens anders doen. Zo leggen je hersenen een goede link tussen het bed en slapen. 
 • Lig je wakker door piekeren? Plan een dagelijks piekerkwartiertje in. Schrijf de emoties, angsten, twijfels of irritaties letterlijk op. Denk na over ‘wat kan ik hieraan veranderen?’ en ‘wat moet ik accepteren?’. Denk ook na over oplossingen en zorg dat je daarna goed ontspant voordat je gaat slapen. 

Kijk hier voor meer tips en informatie over slaap. 

Maak tijd voor ontspanning

Iedereen heeft weleens stress. Een beetje stress is niet erg, als je tussendoor maar voldoende ontspant. Te lang te veel stress zorgt ervoor dat je hersenen minder goed functioneren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld vaker dingen gaan vergeten, snel afgeleid zijn en gevoeliger zijn voor negatieve emoties. Dit is te voorkomen door je hersenen voldoende rustmomenten te geven. Je hersenen krijgen hierdoor de tijd om te herstellen. Wanneer je dit goed doet, ervaar je bijvoorbeeld meer energie en meer focus. 

Hoe zorg je voor meer ontspanning? 

 • Leer stresssignalen herkennen 

Dit kunnen zowel lichamelijke, emotionele als gedragssignalen zijn. Dat is voor iedereen anders. Voorbeelden zijn hoofdpijn, hartkloppingen, piekeren en geheugenproblemen. 

 • Zoek de factoren die stress opwekken 

Ga op zoek naar de factoren die stress bij jou opwekken. Zoek bijvoorbeeld uit waar je energie van krijgt (ontspanning) en wat je energie kost (spanning). Ook dat is voor iedereen anders. Zoek eventueel hulp van een professional als je hier zelf niet uit komt. 

 • Zorg voor een goede balans 

Het is belangrijk dat je een goede balans vindt tussen spanning en ontspanning. Wissel momenten vol prikkels af met momenten met minimale prikkels.  

Kijk hier voor meer tips en informatie over ontspanning. 

Heb je ondanks deze tips nog steeds veel last van angstige of sombere gedachten? Ga dan naar je huisarts. Als je er vroeg bij bent, kan de huisarts je klachten met hulp van een praktijkondersteuner of van een psycholoog al verhelpen. Als de klachten toch aanhouden, kan de huisarts je doorverwijzen naar een psycholoog of psychiater. Vaak zijn er verschillende behandelingen mogelijk. 

Artikelen over mentale gezondheid

Psychiater Scheepers: ‘Praten over mentale kwetsbaarheid moet heel normaal worden’

Iedereen heeft te maken met mentale gezondheid. Toch heerst er nog een gebrek aan openheid over dit onderwerp dat ons allemaal aangaat. Kinder- en jeugdpsychiater en hoogleraar Innovatie in de GGZ Floortje Scheepers doet er letterlijk en figuurlijk een boekje over open en beantwoordt elf vragen over mentale gezondheid.

Psychiater Damiaan Denys: ‘Angst kun je overwinnen’

Wat is angst? Welke hersengebieden zijn betrokken bij angst en waarom heeft de een meer last van angst dan een ander? Onder andere deze vragen stelden we aan Damiaan Denys, filosoof en psychiater op de afdeling psychiatrie van het Amsterdam UMC. Daar behandelt hij angststoornissen en onderzoekt hij nieuwe therapievormen, zoals Deep Brain Stimulation (DBS).

Beluister de podcastserie Donkergrijze cellen over angsten en depressie

Donkergrijze cellen is een 6-delige podcastserie van de Hersenstichting over angsten en depressie. Annemiek Lely gaat als trotse ambassadeur van de Hersenstichting in de afleveringen in gesprek met gasten die meer kunnen vertellen over angsten en depressies. Hoe dat bijvoorbeeld voelt, of hoe de processen in je brein precies werken.

Beluister de podcast op ons podcastkanaal Hoofdzaken, via je favoriete podcast-app! SpotifyApple Podcasts of Google podcasts.

Persoonlijke verhalen

Willem: ‘Ik voelde me lang offline, maar ik begreep ook dat depressie iedereen kan overkomen’

Onze ambassadeur Willem Philipsen, 35 jaar, kwam in een depressie toen hij na zijn revalidatie van een herseninfarct weer thuis was. ‘Ik zat hele dagen alleen, had niets meer toe te voegen aan de maatschappij, vond ik. Pas nadat ik hulp had gezocht, zag ik weer stipjes aan de horizon.’ In ons HersenMagazine Mentale gezondheid vertelt hij zijn verhaal.

Jessica: “Het goede nieuws is: Je bent NIET alleen! Nóg mooier, erover praten helpt, met wie dan ook.”

2,5 jaar geleden waren de lichamelijke en geestelijke klachten van de Posttraumatische stressstoornis (PTSS) en angststoornis bij Jessica het heftigst. “In die tijd kon ik de deur zelfs niet meer uit, had ik constante paniekaanvallen en lichamelijke reacties die letterlijk verlammend waren.”

In haar blogs vertelt ze over de behandelingen die ze heeft gehad en hoe het met haar gaat.

Karin: “Een angst- en dwangstoornis is uitputtend”

Bij Karin werd op haar achttiende ‘een angst-en dwangstoornis’ gediagnosticeerd. Maar eigenlijk begonnen deze problemen al op haar 8e jaar. Na vele behandelingen en zelfs deelname aan een tv-programma heeft ze uiteindelijk besloten Deep Brain Stimulation (DBS) te proberen.

Voor ons HersenMagazine (thema ‘ Angst’) interviewden we onze blogger Karin.

“Ze is zo bang, zó bang dat het er weer aankomt”

Sinds haar vijftiende worstelt Annemiek met depressies die haar leven en dat van haar vriend Thom op z’n kop zetten. Dan denkt ze dat niemand van haar kan houden. Een gevoel dat nog het meest op diepe rouw lijkt. Soms een paar dagen, soms jarenlang.

Wat doet de Hersenstichting?

De Hersenstichting ondersteunt onderzoek naar verschillende psychische aandoeningen. Hier vind je een selectie van een aantal projecten.

Deelnemers gezocht bij onderzoek om terugval depressie te voorkomen

Voor twee deelprojecten van de SMARD-studie zoekt onderzoek Eric Ruhé deelnemers die:

 • in hun leven driemaal (of vaker) een depressieve periode hebben doorgemaakt;
 • momenteel geen depressieve periode doormaken of veel depressieve (rest-)klachten hebben;
 • tussen de 18-65 jaar oud zijn;
 • regelmatig een smartphone gebruiken

Geïnteresseerden die zich willen aanmelden als deelnemer, kunnen dit doen door een e-mail (met daarin hun telefoonnummer) te sturen naar Eric Ruhé en het onderzoeksteam

Klik hier om eerst meer informatie over het onderzoek te lezen.