In Nederland krijgen jaarlijks naar schatting 160.000 (nieuwe) mensen te maken met de blijvende gevolgen van hersenletsel, na bijvoorbeeld een beroerte, ongeluk of hartstilstand. Voor deze doelgroep is bewegen essentieel voor het herstel.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat lichaamsbeweging niet alleen ons lichaam, maar ook onze hersenen in conditie houdt. Beweging zorgt voor verbetering van hersenfuncties en geeft positieve energie. Bovendien kan beweging de kans op een terugval verkleinen.

Vanuit deze missie hebben de Hersenstichting, Edwin van der Sar Foundation en brancheorganisatie NLActief (voorheen Fit!vak) de handen ineen geslagen onder de naam Meet me @ the Gym om het sporten in een geschikte omgeving mogelijk te maken en de drempel te verlagen. Mensen met hersenletsel worden op deze manier gemotiveerd om weer in beweging te komen, met als doel om na een periode van revalidatie het ‘gewone’ leven weer op te pakken.

Sporten met hersenletsel

Het keurmerk Hersenletsel van Meet me @ the Gym biedt mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) een sportprogramma op maat bij erkende, reguliere fitnesscentra in Nederland. Inmiddels zijn er in Nederland meer dan 100 sport- en bewegingscentra gecertificeerd. De instructeurs zijn na een intensieve training opgeleid naar het hoogste kennisniveau. Ze werken met protocollen en programma’s die bewezen effectief zijn voor mensen met hersenletsel.

Deze centra garanderen een geschikte sportomgeving zonder veel prikkels, met veel persoonlijke aandacht en een specifiek voor deze doelgroep getrainde begeleiding.

Op de website van Meet me @ the Gym is te vinden welke beweegcentra zijn aangesloten en het keurmerk hebben behaald.

Het verhaal van Suzanne Ensing

Suzanne Ensing was 28 jaar, net getrouwd en zwanger van haar eerste kindje toen ze getroffen werd door een hersenbloeding. Ze vertelt in dit filmpje op de site over haar herstel en de rol van sport en beweging daarin. Nu wil zij ook andere mensen met een hersenbeschadiging stimuleren om meer te bewegen. Daarom is Suzanne ambassadeur van Meet me @ the Gym!

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Meer informatie

Heeft u vragen over Meet me @ the Gym? Kijk dan op de website of neem contact op met Tessa van der Salm: tessa.vandersalm@edwinvandersarfoundation.nl.