3 tips om je hersenen gezond te houden

Of je nu een boek leest, eten kookt of een serie kijkt, je hersenen zijn bij alles wat je doet van levensbelang. Maar gezonde hersenen zijn niet vanzelfsprekend: veel mensen krijgen gedurende hun leven te maken met een hersenaandoening. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om je hersenen ook in het nieuwe jaar in een zo goed mogelijke conditie te houden. We geven je 3 tips!

Tip 1: Blijf in beweging 

Bewegen is goed voor je hersenen. Het verbetert je geheugen, zorgt ervoor dat je beter slaapt en vermindert stress. Daarnaast verkleint bewegen het risico op hersenaandoeningen zoals dementie, depressie en Parkinson.  

Wanneer je voldoende beweegt, raken je hersenen goed doorbloed en krijgen ze de voeding en zuurstof die ze nodig hebben. Ook zorgt beweging voor de aanmaak van nieuwe hersencellen én versterkt het de verbindingen tussen de hersencellen. Door beweging verbetert bovendien de werking van signaalstoffen; hierdoor verloopt de communicatie tussen hersencellen steeds soepeler.  

Je hoeft niet elke dag hevig te sporten om je hersenen gezond te houden. Dagelijks een ommetje van 20 minuten is al heel effectief. Zorg wel dat je hartslag omhooggaat tijdens het bewegen.  

Vind je het lastig om elke dag te bewegen? Download de Ommetje app

De Ommetje-app helpt je om je goede wandelgedrag vol te houden! Met de app kun je samen met je vrienden, familie of collega’s een eigen wandelcompetitie starten of de uitdaging aangaan tegen de rest van Nederland. Hierdoor kan je op een leuke manier samen wandelen, zonder dat je op de dezelfde locatie bent. Zo motiveer je elkaar om dagelijks een Ommetje te maken. Ook ontvang je na elk ommetje een interessant hersenweetje van hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. 

Tip 2: Slaap effectief 

Slaapexperts zijn het erover eens: goede slaap is niet alleen belangrijk om goed te functioneren, maar ook om gezondheidsschade te voorkomen. Slapen gaat niet alleen over de slaapkwantiteit (hoeveel uur je per nacht slaapt) maar juist om je slaapkwaliteit (hoe effectief je slaap is).  

Tijdens het slapen spoelen je hersenen als het ware schoon. Bepaalde hersencellen krimpen, waardoor er meer ruimte tussen de cellen komt. Daardoor kunnen die cellen hun afvalstoffen beter afvoeren.  

Slaap is belangrijk voor gezonde hersenen

Goede slaap betekent dat dus eigenlijk dat je hersenen de tijd en de kans krijgen om zich te reinigen. Verder gaat tijdens je slaap je geheugen aan het werk: alles wat je overdag hebt meegemaakt en geleerd wordt verwerkt en wat belangrijk is om te onthouden wordt tijdens je slaap opgeslagen in je langetermijngeheugen. Goede slaap is dus essentieel voor je hersenen. 

Beter slapen is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom hebben we een aantal slaaptips voor je op een rijtje gezet. 

Tip 3: Daag je hersenen uit 

Door eens iets anders te doen dan anders zorg je dat je hersenen nieuwe verbindingen aanmaken. Daag je hersenen dus uit en doe dingen die nieuw voor je zijn. Probeer eens een nieuw recept, loop een ander ommetje door je wijk of leer een instrument bespelen in plaats van een avondje tv. En wordt de nieuwe activiteit weer een automatisme? Doorbreek ‘m dan opnieuw. Blijf op zoek naar uitdagingen en zorg voor afwisseling. 

Ben je nog op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bestel dan het puzzelboekje met verschillende hersenkrakers. Hiermee train je je hersenen én steun je de Hersenstichting! 

Puzzelboekje | Hersenkrakers

Train je hersenen fit met urenlang puzzelplezier. Iets nieuws doen, houdt onze hersenen flexibel. Train ze door telkens nieuwe uitdagingen aan te gaan, bijvoorbeeld met het oplossen van een puzzel die te moeilijk lijkt. Dit…

Aan de slag! 

Het fit houden van je hersenen is iets waar je regelmatig in moet investeren. Laat je niet uit het veld slaan als het niet meteen lukt of als de verbetering niet meteen merkbaar is. Je inspanningen hebben wel degelijk invloed op de gezondheid van je hersenen. Hoe eerder je ermee begint, hoe beter. Dus ga aan de slag en houd je hersenen ook in het nieuwe jaar gezond! 

Bezoek ook onze pagina gezonde hersenen voor voor meer tips en informatie!