4 tips om je hersenen zo snel mogelijk te laten wennen aan de wintertijd

Wisselen tussen zomer- en wintertijd verstoort de biologische klok

De wintertijd gaat komend weekend weer in. Dat betekent dat de klok een uur teruggezet moet worden. Volgens Koko Beers, slaapexpert bij de Hersenstichting, heeft het wisselen van winter- naar zomertijd en weer terug grote gevolgen voor de volksgezondheid. Wat zijn die gevolgen en wat kunnen we doen om zo snel mogelijk te wennen aan de wintertijd?

“Het is wetenschappelijk bewezen dat het permanent invoeren van onze wintertijd het beste is voor de volksgezondheid”, zegt Beers. Door het verzetten van de klok moet je biologische klok zich elke keer weer aanpassen, wat niet voor iedereen makkelijk is. Permanente wintertijd past het best bij ons dag-nachtritme en zorgt voor de minste verstoring van de slaap. Nog beter is de tijdzone van het Verenigd Koninkrijk, maar permanente wintertijd komt hier dicht bij in de buurt. “In de winter krijgen mensen meer ochtendlicht en in de zomer minder avondlicht. “Voor onze biologische klok hebben we juist dat ochtendlicht hard nodig.” De biologische klok zorgt onder invloed van licht voor ons 24-uursritme. Veel daglicht in de ochtend zorgt voor een wakker gevoel en een goed slaap-waakritme. Zonder licht in de ochtend verschuift de biologische klok naar een later tijdstip. Dit sluit niet aan bij onze werktijden, schooltijden en andere maatschappelijke verplichtingen, waardoor je slaaptekort op loopt.

De Hersenstichting roept de overheid op om binnen de Europese Commissie voor alle lidstaten te kiezen voor één vaste tijd voor het hele jaar, en dus niet meer wisselen tussen standaardtijd en zomertijd. Een permanente wintertijd zorgt voor gezonde hersenen, een gezond hart, gezonde bloedvaten en een goed afweersysteem.

Voldoende slaap

De biologische klok is essentieel voor een goede slaapkwaliteit, een goede slaapduur en voor het gevoel fit te zijn overdag. Voldoende slaap is op korte termijn belangrijk voor bijvoorbeeld leren, geheugen en de stemming. Op lange termijn is een goede nachtrust essentieel voor een gezond hart en gezonde bloedvaten, gezonde hersenen en een goed afweersysteem.

Wat kunnen we zelf doen om zo snel mogelijk te wennen aan de wintertijd? We geven je 4 tips:

Tip 1: Regelmaat

Houd regelmaat aan: blijf op dezelfde tijd uit bed gaan en op het zelfde tijdstip naar bed gaan, ook in het weekend. Zo kom je sneller in het nieuwe ritme.

Tip 2: Voldoende daglicht overdag

Zorg overdag voor voldoende daglicht. Ga zoveel mogelijk naar buiten door de dag heen, dat zorgt voor een wakker gevoel.

Tip 3: Geniet van het uurtje extra

Ben je door de ingang van de wintertijd een uur vroeger wakker dan normaal? Geniet dan van dat uurtje, ga je bed uit en neem rustig de tijd voor je dag begint. Als je ’s avonds gewoon op normale tijd naar bed gaat, zal je waarschijnlijk vanzelf weer in het ritme komen.

Tip 4: Geen dutjes of powernaps!

Doe liever geen dutjes overdag. Overdag slapen zorgt er namelijk voor dat je slaapdruk afneemt, waardoor je ’s avonds moeilijker in slaap komt.

Wil je meer weten over het belang van slaap voor je hersenen? Kijk dan op onze webpagina over slaap.