Wat een regen. Kletsnat kom ik thuis met de fiets. De wasmachine piept dat hij klaar is, maar eerst warme koffie! Er ligt een brief op de deurmat. Met mijn duim scheur ik gauw de envelop open…en lees dat onze huisarts er mee stopt. Error!!

Mijn brein slaat op tilt

En de headquarters (mijn brein) op tilt. Wat is dit? Zo oud is hij toch niet? Waarom nu? Inmiddels komt mijn man Kees de kamer binnen en leest ook de brief. Gelukkig is Kees een geduldige lezer. Het blijkt dat de huisarts een dag minder gaat werken en met iemand samen de praktijk gaat runnen. Geen probleem, ik wacht wel wanneer onze eigen huisarts tijd heeft. Rust in de tent en koffie.

Ik kan niet wachten…

Dan word ik benauwd en heb medicijnen nodig. Dus toch maar afspraak maken. De nieuwe dokter kan morgen en ik kan niet tot volgende week wachten.
In de wachtkamer probeer ik mijn zenuwen onder controle te houden en een gesprek voor te bereiden. “Dag dokter, wij kennen elkaar niet, dit is”… Nu zit naast mij iemand driftig op haar telefoon te tikken. Met die lange nagels is dit erg afleidend. En dan word ik al geroepen.

Openingszin

In de spreekkamer begint de nieuwe dokter, volkomen onverwachts, met mijn openingszin. Zit ik even met mijn mond vol tanden! Ik weet niet meer wat ik moet zeggen. “Wat zijn de klachten?”, vraagt de nieuwe dokter. Ik geef aan wat er aan de hand is en ik probeer duidelijk en niet chaotisch over te komen..

Hoe is het mogelijk? Deze dokter luistert ook en begrijpt mij ook in één keer en ik krijg meteen mijn recept. Ik sta op, geef de nieuwe dokter een hand en wil naar buiten lopen als ik over een stoelpoot struikel. “Dat is toch ook wat”, begin ik meteen. “Nu ging het zo goed! Ik was best wel zenuwachtig, een nieuwe dokter, poeh” “Oh, was je zenuwachtig? Ik heb daar niks van gemerkt hoor”, zegt hij vriendelijk. “Nu ken je me en hoef je niet meer zo zenuwachtig te zijn.”
Gerustgesteld verlaat ik het pand. Ben ik even een bofkont: een dokter die goed kan luisteren en een nieuwe dokter die dat ook kan.


Lees hier de vorige blog van Pip