Vraag & antwoord: Hersenletsel door huiselijk geweld?

De medewerkers van de Infolijn beantwoorden vragen over de hersenen en (gevolgen van) hersenaandoeningen. Een voorbeeld uit de praktijk:

‘Door huiselijk geweld heb ik vaker een hersenschudding en botbreuken opgelopen. Kan je hierdoor hersenletsel krijgen? Ik heb nog steeds paniekaanvallen en door concentratie- en geheugenproblemen kan ik niet werken.’

Ieder jaar zijn in Nederland 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen slachtoffer van huiselijk geweld of mishandeling. 1 op de 15 slachtoffers van structureel huiselijk geweld houdt hier blijvend hersenletsel aan over. Dit is waarschijnlijk het topje van de ijsberg: door schaamte en angst wordt veelal geen hulp ingeroepen. Dit kan leiden tot onbegrip, eenzaamheid en verlies van inkomen en sociale contacten.

Vanuit de Infolijn luisteren we zonder oordeel naar de achterliggende vraag. We geven informatie over niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en wijzen op de huisarts en Breinlijn voor een eerste stap naar diagnose en ondersteuning. Desgewenst zoeken we ook naar mogelijkheden om ervaringen te delen, bijvoorbeeld via een lotgenotengroep.

Meer informatie of hulp nodig?

www.breinlijn.nl
telefoon: 085 – 225 02 44

www.veiligthuis.nl
(chat geopend van 9-22 uur)
telefoon: 0800 – 2000 (24/7)
voor hulp of lotgenotencontact

Bij direct gevaar, bel 112.

De Infolijn is op werkdagen bereikbaar van 09.00 – 14.00 uur.
Bel 070-209 22 22 of mail

Folder | herstellen na een hersenschudding

Wanneer heeft u voor het laatst uw hoofd gestoten? Het overkomt iedereen wel eens. Meestal is de schade niet meer dan een schram of een buil. Maar soms is de klap harder en de schade…