Home
Actueel
Blogs
Overprikkeling

Overprikkeling

Donderdag 22 september 2016. Geplaatst onder: Beroerte door Lieky van der Velden

Wij hebben het denk ik allemaal en het is vreselijk irritant; overprikkeling. Het beste is de overprikkels te leren kennen. Wanneer ben je overprikkeld? En waardoor is het gekomen? Wat kan je doen om niet steeds weer overprikkeld te raken? Wat moet je doen als je overprikkeld bent?

 

Als ik mij tamelijk goed voel, heb ik de neiging mij te gedragen en te handelen als een gezonde vrouw. Het gevolg is dat ik steeds meer doe en bezig blijf. Daarvan raak ik steeds meer vermoeid. Dat is het begin van STOPPEN waar ik mee bezig ben. Doe ik dat NIET, dan komen zonder pardon alle symptomen versterkt terug.

 

Het komt met regelmaat voor dat de bewegende beelden op tv of op mijn pc mij laten voelen dat het prikkels zijn. Van te veel drukte raak ik overprikkeld. Zo ook bij, teveel door elkaar praten met bezoek. Gillende kinderen. Geen nachtrust. Te geconcentreerd zijn met lezen. Op mijn pc foto's uitzoeken en scrollen. Het zijn allemaal prikkels. Als ik moe ben raak ik sneller overprikkeld.

 

Ik schiet in de stress. Daarna gaat een radertje in werking en draait soms overuren - het gevolg van overprikkelingen. Gevoelens van doodmoe zijn, futloos, stress, boos voelen, geen geduld hebben, onrust, angst, twijfels, hoofdpijn, spierpijn, evenwichtsstoornis, onmacht, nachtmerries en slapeloosheid. Een ruis in mijn oor, die doordendert in mijn hoofd. Mijn hoofd voelt vreemd aan. Soms steken van pijn in mijn hoofd. Mijn kaken en sommige spieren doen van de spanningen pijn. Mijn energie is nergens te vinden. Mijn kracht in mijn lichaam is nog maar voor de helft. Mijn innerlijk leven is een achtbaan geworden. En mijn hersenen hebben kermis. IK BEN OVERPRIKKELD !!!

 

Als ik al overprikkeld ben, rest mij niets anders, dan de rust en de stilte op te zoeken en alles achterwege te laten waar ik door overprikkeld raak. De rust zal wederkeren. En dan begint de uitdaging weer overnieuw hoe je het beste met jezelf om kan gaan, om er makkelijk mee te leren leven.

 

De uitdaging zal zijn om mijzelf niet weer te ver door te laten gaan. Wees op je hoede voor deze prikkels!

 

Lieve groet van Lieky Van der Velden

 

 

De gesloten groep voor lotgenoten met een hersenletsel NAH.


Meer informatie, advies en tips over Lotgenoten Hersenletsel Trefpunt "Hoe nu verder" leest u op deze Facebook pagina.

 

 

Lees hier de vorige blog van Lieky.

 


Meer artikelen in Beroerte

Reacties

20


  |  27-10-2019 23:13 uur

Beste,

Ik heb ook last van hersenprikkels als ik me weer eens goed heb gevoeld en dan direct van alles ga doen
Waardoor ik een soort aanval van hersenprikkels krijg.
Het verloopt via een bepaald patroon.
Ik voel een steek bij mijn rechterslaap
Dan gaat er een verkramping via mijn linkerschouder naar mijn rechter boven been
Dit houdt een tijd aan en zakt dan weer.
Ik probeerdan rustig te blijven maar kan het niet echt goed beinvloeden
Wie herkent dit na een hersenbloeding?


Jeanette veldhuizen  |  19-09-2019 10:45 uur

Heeft er ook iemand ervaring met hersenletsel nadat de medicatie veel te hoog is voorgeschreven en dat de hersenen nu zo, ja beschadigd zijn zeg maar, dat ik totaal niet meer kan functioneren. Gebeurde bij mij toen ik door een fout meteen de alleen hoogste dosis antidepressiva voorgeschreven kreeg, en de ha om dat te maskeren een tijdje zei gewoon doorgaan, tot het echt niet meer kon en toen ook nog op advies van de ha veel te snel afgebouwd , mijn hersenen hebben zon klap gehad en zijn daar nog steeds niet van hersteld, ik hoop dat het ooit nog gebeurd, maar ik kan er niks meer mee, niet meer praten denken, heel erg in de war geen enkele prikkel aan, ziek , misselijk enz enz, vreselijk moe, totaal isolement, zie alleen mijn ouders nog, hulpverlening kan niks voor mij doen, weten niet wanneer en of het weggaat,
Heeft iemand hier er wring mee? En weet hoe lang dat kan duren


Wendy r.  |  18-07-2019 04:01 uur

Reageer op dit artikel