Home
Actueel
HersenMagazine
Delen

HersenMagazine

Het HersenMagazine is een uitgave voor donateurs en relaties van de Hersenstichting. In dit magazine komen diverse interessante artikelen aan bod over hersenen en hersenaandoeningen. Donateurs die € 25 of meer per jaar doneren, ontvangen vier keer per jaar het magazine in hun brievenbus.

 

Wilt u ook graag het HersenMagazine ontvangen? Word dan nu donateur!

 

 

 

HersenMagazine november 2016: Netwerk

U leest in dit themanummer over netwerk in de breedste zin van het woord. Niet alleen over het netwerk in onze hersenen, maar ook over de familie, het vangnet waarop je terug kunt vallen als je hersenletsel hebt. Wetenschapper, Isabel Beets onderzoekt minuscule wormen om inzicht te krijgen in hoe het menselijk brein leert. 

 

Verder u leest over hoe de Hersenstichting kennis bundelt, zoals in Gewoon Bijzonder, een landelijk netwerk voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH), waar de Hersenstichting aan bijdraagt. De 22-jarige Jasmijn Tosseram die een hersenstambloeding kreeg, laat zien dat de ‘familie’ het netwerk is waarop je terug kunt vallen als je hersenletsel hebt.

 

Toekomstdromen van wetenschappers

Wetenschappers blijven altijd dromen houden op hun eigen onderzoeksgebied. In elke editie van het HersenMagazine worden drie toekomstdromen van verschillende wetenschappers en hun onderzoeken vermeld. Hieronder leest u de toekomstdromen van het meest recente HersenMagazine.

 

‘Ik hoop dat mensen met NAH mee kunnen doen in de samenleving’

Hoe ziet dr. Kitty Jurrius, coördinator van het NAH-Kennisnetwerk en Associate Lector bij Windesheim Flevoland, de toekomst van haar werkgebied?

 

‘Het oplossen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is een verre toekomstdroom. Tot die tijd zullen er veel mensen met NAH zijn. Er zijn genoeg mogelijkheden om participatie mogelijk te maken. Een patiënt zei het laatst erg mooi. Hij hoopte dat er over vier jaar, als we de projecten in het netwerk hebben afgerond, deuren opengaan die nu nog gesloten blijven.

 

Er is dan een goede vragenlijst voor mensen met NAH, er is een handboek waarin staat hoe je mensen betrekt bij onderzoek en medezeggenschap. We willen graag dat mensen met NAH mee kunnen doen in de samenleving en dat dit ook als vanzelfsprekend wordt gezien. Dat ook mensen met NAH verankerd raken in de maatschappij en dat het gemakkelijker voor hen wordt om hun weg te vinden en mee te doen.’

 

‘Dit wormpje kan inzicht geven in ons eigen leergedrag’

Bekijk de inhoud

Hoe ziet biochemicus dr. Isabel Beets de toekomst van haar werkgebied?

 

‘Van het minuscule wormpje C. elegans zijn alle zenuwcellen in kaart gebracht, in totaal 302. Daarom zijn ze zo geschikt voor fundamenteel hersenonderzoek. Ik wil weten hoe de wormpjes zich aanpassen als je hun omgeving verandert. We kijken dan vooral naar de rol van een stof die lijkt op oxytocine, een eiwit dat door bepaalde zenuwcellen wordt afgescheiden. Oxytocine lijkt bij de mens een belangrijke rol te spelen bij het leergedrag.

 

Het wordt ook onderzocht als therapie voor hersenstoornissen, zoals autisme en schizofrenie. Maar niemand weet hoe dat eiwit precies werkt. Ik wil helpen dat mechanisme te ontrafelen. Ik hoop dat we de komende vijftien jaar de kennis die we met dit wormpje opdoen, kunnen doortrekken naar gewervelde dieren. Dan zijn we een stap dichter bij de mens. Het zou prachtig zijn als dit inzicht uiteindelijk leidt tot een effectieve en veilige therapie.’

‘Een goed systeem voor de beantwoording van vragen over slapen en slaapstoornissen’

Hoe ziet dr. Al de Weerd, slaapspecialist en neuroloog de toekomst van zijn werkgebied?

 

‘Mijn toekomstdroom is dat er in Nederland een goed systeem komt voor de beantwoording van allerlei vragen op het gebied van slapen en slaapstoornissen. Ik denk dat we al flink op weg zijn en dat er binnen drie of vier jaar zo’n systeem is. Alle benodigde ingrediënten zijn al aanwezig, dus het moet vlot kunnen. En mijn droom daarna is dat ik het kan overdragen aan jongere mensen.

 

Ook dat moet wel lukken, want er is grote belangstelling voor het onderwerp slapen. Het is al sinds enkele jaren een verplicht onderwerp in de opleiding van longartsen en neurologen. Longartsen moeten tijdens hun opleiding een stage doen op een slaapafdeling, en voor neurologen in opleiding wordt dat sterk gestimuleerd. Dat betekent dat zij er na hun opleiding al basiskennis over hebben. Dat is belangrijk voor het herkennen en behandelen van slaapstoornissen.’

 

2016

HersenMagazine augustus: Verandering

HersenMagazine mei: Techniek

HersenMagazine februari: Toekomst

 

Wilt u graag een voorgaande editie ontvangen van het HersenMagazine? U kunt deze aanvragen via het contactformulier.

 

Dit is contactinfo