Home
Actueel
Nieuws
12 september: Dag van migraine

Dag van migraine

Geplaatst op 11 september 2018

Ongeveer 12% van de Nederlandse bevolking heeft gemiddeld twee migraineaanvallen per maand van 1 tot 3 dagen. Migraine is een hersenaandoening waarbij hoofdpijnaanvallen gepaard kunnen gaan met misselijkheid, overgevoeligheid voor licht of geluid, of uitvalsverschijnselen (een zogenoemde ‘aura'). Woensdag 12 september is het de Dag van de migraine. 

 

'We zijn migraine vrouwen verschuldigd beter onderzoek te doen naar de rol van sex-hormonen.' - dr. Gisela M. Terwindt

Migraine komt drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en de meeste patiënten zijn tussen de 30 en 50 jaar. Ongeveer 60% van de vrouwen met migraine krijgt aanvallen rondom de menstruatie, maar daarnaast treden aanvallen ook op andere momenten tijdens de cyclus op. Deze vorm van migraine wordt menstruatie-gerelateerde migraine genoemd.

 

De migraine-aanvallen tijdens de menstruatie zijn vaak heviger, duren langer en reageren minder goed op acute medicatie vergeleken met aanvallen buiten de menstruatie. Er is dan ook grote behoefte aan een effectieve behandeling ter voorkoming van migraine bij deze vrouwen. Betere behandeling zou de kwaliteit van leven sterk verbeteren voor veel vrouwen.

Women, Hormones, Attacks and Treatment

De Hersenstichting ondersteunt 'The Migraine – WHAT! Study' van onderzoeker dr. Gisela M. Terwindt. Deze studie is een unieke samenwerking van neurologen (LUMC) en farmacologen en gynaecologen (Erasmus MC). WHAT staat voor 'Women, Hormones, Attacks and Treatment' (Vrouwen, Hormonen, Aanvallen en Behandeling). De studie bestaat uit drie onderdelen en heeft als doel de exacte rol van hormoonschommelingen in het uitlokken van migraine-aanvallen bij vrouwen te achterhalen en het vinden van een effectieve preventieve behandeling gericht op hormonen voor vrouwen met migraine.

Onderdeel 1: Hoofdpijn- en menstruatiedagboek

Dit eerste onderdeel is gericht op alle vrouwen met migraine en bestaat uit het invullen van een eenmalige vragenlijst en het bijhouden van een digitaal dagboek. Middels dit dagboek zullen deelnemers gedurende ongeveer 3 maanden hoofdpijnklachten en klachten gerelateerd aan de menstruatie registreren. Na het uitvoeren van dit onderzoek willen de onderzoekers kunnen voorspellen bij welke vrouwen hormonen een belangrijke rol spelen in het uitlokken van migraine aanvallen.

 

'80% van de vrouwen met migraine denkt dat sex-hormonen een rol spelen bij hun aanvallen.' - dr. Gisela M. Terwindt

 

Onderdeel 2: Hormoonhuishouding in beeld brengen

Dit onderdeel van het onderzoek richt zich op vrouwen met migraine-aanvallen rondom de menstruatie en migraine vrouwen die rondom de overgang zijn. Met hormoonmetingen in bloed, urine en speeksel op verschillende momenten willen de onderzoekers de hormoonhuishouding van deze vrouwen in beeld brengen.

 

Onderdeel 3: Hormonale behandeling

Ook dit onderdeel van het onderzoek richt zich op vrouwen met migraine-aanvallen rondom de menstruatie en migraine bij vrouwen die rondom de overgang zijn. Er is grote behoefte aan een betere behandeling ter voorkoming van migraine bij vrouwen. Veel vrouwen gebruiken hormonale behandeling voor hun migraine zonder dat hier duidelijk bewijs voor is. Daarom zullen twee studies starten naar het effect van de anticonceptiepil bij vrouwen met migraine.

 

'Elke vrouw met migraine vraagt zich af of het gebruik van hormonen, bijvoorbeeld het gebruik van de pil, nuttig kan zijn voor hun aanvallen.' - dr. Gisela M. Terwindt

 

 Lees meer over dit onderzoek op onze website