Home
Actueel
Nieuws
Laserschoen voorkomt blokkade bij Parkinson

Laserschoen voorkomt blokkade bij Parkinson

Geplaatst op 22 december 2017

Een paar schoenen die laserstralen op de grond projecteren, ook wel Cue shoe genoemd, kunnen mensen met Parkinson helpen om beter te lopen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente en de Radboud Universiteit Nijmegen dat op 20 december is verschenen in het tijdschrift Neurology. De Hersenstichting heeft dit onderzoek mogelijk gemaakt.

Mensen met Parkinson hebben vaak ernstige loopproblemen. Met name ‘freezing of gait’, benen die volledig blokkeren tijdens het lopen, is een ernstig symptoom. Het huidige onderzoek laat bij een grote groep patiënten een gunstig effect van het gebruik van de laserschoen zien. Bij gebruik van de schoen neemt het aantal episoden van ‘freezing of gait’ met 46 procent af. Ook de tijdsduur van een loopblokkade halveert.

Test met 19 patiënten

Onderzoeker Murielle Ferraye heeft de laserschoen ontwikkeld en vertelt daar de tests hebben plaatsgevonden in een gecontroleerde laboratoriumsetting, zowel met als zonder medicijnen. "Verder onderzoek in hun dagelijkse omgeving is nodig. Dat gaan we doen met laserschoenen die inmiddels op de markt zijn. Van de 19 patiënten die de schoenen hebben getest, zou de meerderheid de schoen graag in gebruik nemen. Dat de laserschoenen altijd ingeschakeld zijn, ondervinden de proefpersonen niet als hinderlijk. Maar het mooist zou zijn als je zou kunnen detecteren dat de blokkade gaat optreden, om pas dán de laser in te schakelen, maar zo ver is het nog niet. Freezing is een erg complex fenomeen.”

 

Lees meer over het onderzoek op de website van de Universiteit Twente.

Oorzaak van de ziekte van Parkinson

Bij de ziekte van Parkinson ontstaat in de hersenen een tekort aan de neurotransmitter dopamine. Cellen die dopamine produceren, sterven langzaam af. Deze cellen bevinden zich vooral in een bepaald gedeelte van de hersenen, de substantia nigra. Door het dopaminetekort wordt de aansturing van spierbewegingen aangetast, er kunnen trillingen of trager bewegen optreden.