Zorgprofessionals leggen niet altijd de link met hersenletsel

Zorgprofessionals leggen niet altijd de link met hersenletsel

Campagne 'Leg de link' moet hier verandering in brengen

Mensen met niet-aangeboren hersenletsel, bijvoorbeeld door een klap of een val op het hoofd, krijgen vaak niet of te laat de juiste zorg. Verwijzers leggen bij problemen vaak niet de link met hersenletsel. Door eerder de link met hersenletsel te leggen kunnen mensen met hersenletsel én hun naasten beter en sneller geholpen worden en kan veel leed voorkomen worden. Daarom zijn deze week verschillende hersenletselorganisaties, waaronder de Hersenstichting gezamenlijk de campagne Leg de Link gestart.

Professionals, zoals huisartsen, bedrijfsartsen, psychologen, fysiotherapeuten, logopedisten of mensen in de wijkteams herkennen de klachten vaak niet als gevolg van hersenletsel. Ook zijn zij niet altijd op de hoogte van de mogelijkheden om beter te leren omgaan met de gevolgen van het letsel. In de nieuwe campagne vertellen Maarten en andere mensen met hersenletsel in indringende filmpjes over hun zoektocht naar de juiste zorg.

Zo heeft Maarten last van extreme vermoeidheid, net als zestig procent van de mensen met hersenletsel. Andere veelvoorkomende gevolgen zijn vergeetachtigheid, concentratieproblemen, somberheid, angst, apathie, impulsiviteit, communicatieproblemen en moeite met plannen en organiseren. Vaak zijn er problemen in de relatie en het gezin, in sociale contacten en in het werk. Mensen met hersenletsel geven aan dat begeleiding en behandeling de kwaliteit van leven verbetert, ook al zijn deze mensen medisch uitbehandeld.

In de filmpjes leggen ook professionals uit dat mensen met hersenletsel erg veel baat hebben bij goede zorg, ook jaren na het letsel.

Van problemen met het hart naar beschadigde hersenen

Maarten Pieterse is hartpatiënt sinds zijn geboorte. Na drie operaties functioneert zijn hart prima, maar zijn brein raakte beschadigd tijdens deze ingrepen. Maarten heeft niet-aangeboren hersenletsel. Het duurde jaren voordat hij bij een organisatie terechtkwam die hem leerde omgaan met zijn beperkingen. “Ik ben bij een revalidatiecentrum geweest, ik ben bij huisartsen geweest, ik ben bij een psycholoog geweest en ik ben bij een psychiater geweest. Niemand heeft ons op het spoor gebracht van organisaties die mij verder konden helpen. Dat heb ik achteraf als een enorm gemis ervaren omdat ik jarenlang heb geworsteld met vragen zoals ‘waar heb ik last van, hoe komt dit en hoe ga ik verder met mijn leven?’”

Ondersteuning

In Nederland leven 645.900 mensen die dagelijks de gevolgen van hersenletsel ervaren, bijvoorbeeld door een beroerte, zuurstoftekort (bijvoorbeeld na hartstilstand), hersen(vlies)ontsteking, middelengebruik, vergiftiging of een ongeluk.

Leg de Link wordt ondersteund door de patiëntenorganisatie Hersenletsel.nl, de Hersenstichting, Hogeschool Windesheim en diverse zorgorganisaties.