Hoe is het daadwerkelijk om te leven met een hersenaandoening? Om het dagelijks leven te leiden met een onzichtbare ziekte? Wat gebeurt er dan in je hoofd tijdens een alledaagse situatie? In de nieuwe podcastserie De Hoofdpersonen – lancering 13 april – neem je een écht kijkje in het hoofd van een ander. Als luisteraar beluister je een situatie die zich afspeelt in een restaurant en kruip je in het hoofd van degene met de hersenaandoening. Je hoort wat er gebeurt in het restaurant, maar je luistert ook naar de gedachten van deze persoon. Aan de podcastserie werken onder meer Soy Kroon, Anneke Blok, Eric Corton, Manoushka Zeegelaar Breeveld en Ilse Warringa mee. 


De Hoofdpersonen is ook te beluisteren op: Apple Podcasts en Google Podcasts

Waarom deze podcast?

Ruim 4 miljoen Nederlanders hebben een hersenaandoening. Als gevolg daarvan hebben veel mensen te maken met onzichtbare gevolgen. Ze leiden ook vaak tot veel onbegrip uit de omgeving, omdat je ze simpelweg niet kunt zien. Alledaagse dingen zoals boodschappen doen, werken of een etentje in een restaurant, zijn lastig of extra uitdagend. Met De Hoofdpersonen hopen we meer bewustwording en begrip te creëren voor mensen die leven met de gevolgen van een hersenaandoening.

Let op: de podcastafleveringen kunnen harde (achtergrond)geluiden bevatten en zijn dus niet prikkelvriendelijk. Juist om duidelijk te maken hoe impactvol de gevolgen van een hersenaandoening kunnen zijn.

Afleveringen

In 6 podcastafleveringen kruip je in het hoofd van personen die lijden aan depressie, dementie, ADD, migraine, OCD (dwang) en niet-aangeboren hersenletsel. Een aflevering duurt 20 minuten.

Iedere aflevering begint met het verhaal van een ervaringsdeskundige. Hij of zij vertelt hoe het is om te leven met de betreffende hersenaandoening. Vervolgens beluister je een scène die zich afspeelt in een restaurant. Door de bijzondere audio lijkt het alsof je zélf in het restaurant aanwezig bent, en tegelijk de gedachten hoort van deze persoon.

#1 Niet-aangeboren hersenletsel

In deze aflevering heeft de Hoofdpersoon Niet aangeboren Hersenletsel en heeft daardoor vaak last van sufheid en hoofdpijn. Ook raakte hij verlamd, waardoor hij niet meer kan doen wat hij het allerliefste deed: gitaar spelen. 

Ervaringsdeskundige: Willem Philipsen
Scriptschrijver: Marc Veerkamp 
Acteur de Hoofdpersoon:
Ruurt De Maesschalck


#2 Depressie

De Hoofdpersoon in deze aflevering heeft last van depressiviteit. Hij voelt zich vaak somber en zijn gedachten zijn meestal negatief. De Hoofdpersoon voelt zich minderwaardig, moe en hij piekert veel. 

Ervaringsdeskundige: Lars
Scriptschrijver: Nadja Hüpscher 
Acteur de Hoofdpersoon: Soy Kroon

#3 Migraine

De Hoofdpersoon in deze aflevering krijgt een migraineaanval. In het begin van de aanval ervaart ze een aura: ze is dan heel gevoelig voor licht en geluid. Bovendien heeft ze moeite met praten. Later krijgt ze enorme hoofdpijn.

Ervaringsdeskundige: Roos Schlikker
Scriptschrijver: Eva Gouda 
Acteur de Hoofdpersoon: Manoushka Zeegelaar Breeveld
 

#4 ADD

De Hoofdpersoon in deze aflevering heeft ADHD-I (Attention Deficit Hyperactivity Disorder – Inattentive), beter bekend als ADD (Attention Deficit Disorder). Ze is snel afgeleid, heeft last van vergeetachtigheid en raakt gauw overprikkeld. 

Ervaringsdeskundige: Robin 
Scriptschrijver: Ashanti Vreden 
Acteur de Hoofdpersoon: Lisse Knaapen 

#5 Alzheimer

Deze serie van De Hoofdpersonen gaat over hersenaandoeningen. De Hoofdpersoon in deze aflevering heeft de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Ze heeft problemen met haar geheugen, plaats, tijd, gedrag en gevoelens. 

Ervaringsdeskundige: Yvonne 
Partner ervaringsdeskundige: Aytun 
Scriptschrijver: Eric Corton 
Acteur de Hoofdpersoon: Anneke Blok  

#6 OCD

De Hoofdpersoon in deze laatste aflevering heeft een Obsessieve-Compulsieve Stoornis (Obsessive Compulsive Disorder of OCD in het Engels). Ze heeft last van dwanggedachten en moet, om zichzelf gerust te stellen, bepaalde handelingen verrichten. 

Ervaringsdeskundige: Claudia 
Scriptschrijver: Roos Schlikker 
Acteur de Hoofdpersoon: Ilse Warringa 

Samenwerking

De Hoofdpersonen is een initiatief en productie van theater- en mediaproducent Collected Works, podcastmaker Annemiek Lely en popuppodcast.studio. Collected Works ontwikkelt theater- en mediaproducties met sociaal-maatschappelijke thema’s als uitgangspunt. Onderdeel van Collected Works is Solo Stories, productiehuis voor monologen, met onder meer voorstellingen als Nu ik je zie (naar het boek van Merlijn Kamerling, door Soy Kroon) en Ma (naar het boek van Hugo Borst, door Eric Corton). 

De eerste reeks afleveringen van De Hoofdpersonen over hersenaandoeningen is mogelijk gemaakt met financiële steun van de Hersenstichting en Studentenwelzijn Fonds en de Gravin van Bylandt Stichting.