Puberhersenen

Als uw kind in de pubertijd komt, kan er veel veranderen in het gedrag van uw kind en in de relatie die u met hem of haar heeft. De pubertijd is een fase op weg naar volwassenheid waarin kinderen los komen van hun ouders en leren om zelfstandig te zijn en verantwoordelijkheid te nemen.

Ontwikkeling hersenen

De volledige ontwikkeling van de hersenen begint al ver voor de geboorte en loopt door tot ten minste het 25e levensjaar. Bij de geboorte zijn bijna alle hersencellen (neuronen) al aanwezig. Na de geboorte neemt het aantal verbindingen tussen neuronen explosief toe.

 

Tijdens de pubertijd vindt er een snoeiproces plaats om alleen de nuttige verbindingen te behouden en de communicatie in de hersenen te optimaliseren. De verbindingen tussen neuronen die niet actief zijn, verdwijnen. Verbindingen die veel worden gebruikt, worden juist versterkt.

Uit balans

Deze optimalisering van de hersenen verloopt niet in alle hersengebieden tegelijkertijd. De emotionele hersengebieden zijn eerder aan de beurt dan de rationele hersengebieden. De emotionele hersengebieden worden extra geprikkeld door hormonen. De rationele hersengebieden zijn nog niet sterk genoeg om de hypergevoeligheid van de emotionele hersengebieden onder controle te houden.

 

Puberhersenen zijn dus tijdelijk uit balans. Dat dit gevolgen heeft voor hun gedrag, zal u niet verbazen.

Wat kunt u als ouder doen?

  • Bied structuur en grenzen. Pubers hebben houvast nodig. Zo kunnen ze experimenteren in een relatief stabiele omgeving;
  • Laat ook los. Om verantwoord gedrag te ontwikkelen, moeten ze verantwoordelijkheid krijgen. Ouders kunnen geleidelijk aan meer vrijheid geven naarmate jongeren zichzelf bewijzen;
  • Wees standvastig en liefdevol. Als ouders te streng zijn worden pubers angstig. Bent u niet standvastig genoeg, dan worden regels genegeerd;
  • Draai er niet omheen. Geef duidelijk aan waarom bepaalde grenzen er zijn, dan zullen pubers zich eerder aan houden;
  • Breng het positief. Puberhersenen zijn extra gevoelig voor beloning. Het heeft meer effect om ze te stimuleren in hun gedrag dan afkeuring te tonen.

 

Brochure Puberhersenen in ontwikkeling

U leest meer informatie en tips in de brochure Puberhersenen in ontwikkeling. Ook vindt u andere folders en brochures in onze webwinkel.