Slaap

De dagelijkse impact van een slaapstoornis

Vanmorgen was het weer zover. Voordat de dag überhaupt was begonnen was ik al moe en beroerd. De oorzaak? Ik ben gisteravond naar een pubquiz geweest. Superleuk, maar daarna kon ik niet inslapen, niet doorslapen en niet uitslapen. Dat is het ding bij een slaapstoornis: ’s avonds iets leuks doen moet je de volgende dag vaak zwaar bekopen.

Als er wordt geschreven over slaapstoornissen, dan gaat het vaak over tijdelijke, niet over de chronische. Daarnaast is nog maar weinig aandacht voor de invloed die slecht slapen heeft op het dagelijks leven. Een van de dingen waar ik graag meer bekendheid voor zou willen creëren is het feit dat een slaapstoornis niet alleen maar draait om slaap. Het heeft echt overál invloed op. Daarom vertel ik in dit blog over hoe een slaapstoornis je lichamelijke en psychische gezondheid, je sociale leven, energie en werkende leven van dag tot dag beïnvloedt.

Meer dan alleen vermoeidheid

Als ik erg moe ben voel ik me vaak niet lekker. Misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, soms zelfs slecht zicht. Ook slapte en het koud hebben kunnen erbij horen. Er is dus meer dan alleen vermoeidheid. Die vermoeidheid is overigens zwaarder dan die van een nachtje slecht slapen. Prikkels komen vaak extra hard binnen. Met name geluiden, maar ook geuren en licht. Er is geen filter meer. Vermoeidheid heeft een grote invloed op je mentale veerkracht. Dit alles heeft gevolgen voor je dagelijks leven. Na een dag werken heb je geen energie meer om te sporten of het huishouden te doen. Eten en op de bank liggen, dat is het wel zo’n beetje. Je bent al blij dat je de dag bent doorgekomen.

Niet vanzelfsprekend

Veel dingen zijn daardoor voor mij niet vanzelfsprekend. Ik moet echt nadenken over wat ik wel en niet kan doen, omdat ik weinig energie heb en op tijd slaapmedicatie moet nemen. 40 uur werken? Dat gaat niet. 32 uur met de woensdag vrij lukt net, maar dan heb ik amper nog tijd en energie om een sociaal leven te hebben. Werk met lange reistijd? Kan niet, want dan moet ik vroeger opstaan. Logeren? Dan slaap ik niet. Een leuke hobby of een borrel op een avond voor een werkdag? Gaat niet. Althans, die dingen kúnnen wel, maar hebben grote gevolgen voor mijn gesteldheid de volgende dag.

Afspreken na een dag werken is ook altijd tricky. Als ik de volgende dag weer vroeg op moet, dan kan dat eigenlijk überhaupt niet. Maar ook als dat niet zo is, is het lastig omdat ik niet weet hoe ik me aan het einde van de dag zal voelen. Te vaak heb ik me op mijn tandvlees naar etentjes of feestjes gesleept, omdat ik al doodmoe was voordat de dag überhaupt was begonnen.

Dag en nacht

Sinds ik freelancer ben en meer vrije tijd heb, zijn er dagen dat ik echt energie heb. Nu zie ik pas echt hoeveel verschil dat eigenlijk maakt. Het hele leven ziet er compleet anders uit als je goed slaapt en fit bent. Letterlijk een verschil van dag en nacht. Alles gaat gemakkelijker en nu snap ik beter hoe sommige mensen naast hun werk zoveel kunnen doen. Enerzijds is het fijn om dat nu ook te kunnen ervaren, anderzijds drukt het je met de neus op de feiten over de beperkingen die het slechte slapen oplevert. Ik kan van dag tot dag een ander mens zijn, puur door de hoeveelheid slaap die ik heb gehad. Gelukkig zitten er nu dus meer goede dagen tussen.


Inge slaapt al jaren slecht. Pas na een jarenlange zoektocht werd duidelijk dat ze een chronisch slaapprobleem heeft. Met haar blogs vraagt ze aandacht voor dit probleem.

Lees nu de vorige blog van Inge