Blogger Lottie van Starkenburg - hersenschudding

De kracht van woorden

“Iedereen is wel eens moe.” Hoe vaak heb jij dat gehoord? Alle onbegrip over vermoeidheid samengevat in vijf woorden. Woorden waar je doodmoe van wordt. Natuurlijk, iedereen is wel eens moe. Maar het ene moe is het andere moe niet. Kun je dat in woorden vangen? Waarom zou je dat willen?

Het probleem van geen woorden voor vermoeidheid

Gezonde vermoeidheid na een drukke dag en ongezonde vermoeidheid bij een hersenaandoeningen: we noemen het allemaal moe. Is dat erg? Volgens mij wel. Want stel je eens voor dat we met pijn hetzelfde zouden doen als met vermoeidheid. Wat er ook aan de hand is, je kunt alleen maar communiceren: ik heb zo’n pijn.

Hoe zouden anderen daarop reageren? “Iedereen heeft wel eens pijn”. “Dat gaat vanzelf weer over!”. Of: “Neem een paracetamolletje.”.  Negen van de tien keer zijn dat prima adviezen. Spanningshoofdpijn, teen gestoten, spierpijn na het sporten, … Iedereen heeft er wel eens last van, het gaat vanzelf over en in de tussentijd kun je paracetamol gebruiken.

Maar bij één op de tien heeft pijn geen onschuldige reden. Pijn op de borst uitstralend naar links? Niemand die dan zegt: “Iedereen heeft wel eens pijn.” Deze pijn is reden om 112 te bellen!             Gelukkig hebben we woorden voor pijn. Zo onderscheiden we alledaagse, onschuldige pijn van alarmerende pijn. Voor vermoeidheid missen we die woorden, met grote gevolgen.

De sleutel tot begrip

Kon jij je voorstellen hoe moe je kunt zijn voor je zelf ziek werd? Ik niet. Geen wonder dus dat anderen je niet begrijpen als je alleen maar kunt zeggen: “Ik ben zo moe.”. Tuurlijk, sommige mensen willen het niet snappen, maar met woorden maak je een betere kans op begrip.

Woorden geven je grip op je situatie

‘Moe’ is voor jezelf ook een ongrijpbaar begrip. Zonder woorden kun je niet nadenken over wat er met je aan de hand is en wat je daar aan zou kunnen doen. Hoe preciezer je weet wat jouw energieprobleem is, hoe gerichter je je kunt aanpassen en hoe meer je wel kunt doen!

Meer energie

Woorden lossen het probleem in je lijf niet op. En toch kunnen ze je meer energie geven. Beter omgaan met vermoeidheid voorkomt een negatieve spiraal. Meer begrip betekent vaak ook betere hulp.

De sleutel naar betere behandelingen

Ook belangrijk: woorden voor pijn zetten artsen op het spoor van de juiste diagnose. Hoe preciezer de diagnose, hoe gerichter en effectiever de behandeling. Hoeveel zouden behandelingen voor vermoeidheid kunnen verbeteren als we preciezere woorden hadden voor vermoeidheid?

Je bent niet de enige met dit grote probleem

Vermoeidheid heeft enorme impact op je leven. Je hebt energie nodig om plezier te maken met vrienden en familie, voor je huishouden, je werk, om te zorgen voor je kinderen, ouders en andere dierbaren. Je bent niet de enige die daarmee tobt. Ik hoop dat deze woorden alvast een beetje helpen!


Lottie viel jaren geleden van haar fiets en belandde op haar hoofd. Door hersenschade, in combinatie met nog een aantal chronische aandoeningen, heeft ze nog steeds last van overprikkeling en energiebeperkingen. Ze schreef hierover het boek Energiek Leven.

Lees hier de vorige blog van Lottie