Energie

Er zijn vele energiebronnen zoals aardolie, aardgas, steenkool, lucht- en bodem warmte, kernenergie, biomassa, zon en wind energie. Al die energiesoorten geven verschillende vormen van energie. Sommige zijn flink vervuilend anderen zijn wat meer milieu bewust maar uiteindelijk komt het erop neer dat je met de energie die erdoor geleverd wordt al de apparatuur om je heen kan gebruiken.

Je hoort het overal om je heen, we moeten zuinig zijn met energie. En inderdaad moeten we zuinig zijn met energie voor het milieu. Maar ook omdat energie niet onuitputtelijk is.
Dat zie je ook aan je apparatuur. Op een gegeven moment is je batterij leeg en moet je die vervangen of opladen. Zo fijn dat dit zo makkelijk kan want dan kan je weer lekker doorgaan met dat waarmee je bezig was. Of nog handiger apparaten met een stekker, die kan je blijven gebruiken zo lang je de stekker maar in het stopcontact houdt.

Een lege batterij

Niets is irritanter dan een lege batterij. Neem nou je mobiele telefoon. Zo fijn dat je die ‘s-nachts op kan laden zodat je ’s-morgens een volle batterij hebt die de hele dag mee kan. Echt top is dat. Maar zo irritant is het wanneer je je mobiel hebt laten vallen en hij komt net even ongelukkig terecht en dat dan je batterij stuk is. Gevolg: hij loopt veel sneller leeg dan normaal. En als je hem aan de oplader legt laadt ie nooit meer helemaal op.

Nog irritanter… de ene keer loopt hij sneller leeg dan de andere keer. De ene dag kan je er wel een game op spelen en de andere keer kan je er net een appje mee sturen en hij is alweer leeg.
De enige remedie is, of eigenlijk zijn er twee remedies… je koopt een nieuwe telefoon of je hebt je oplader altijd bij je en laadt dat rotding meerdere keren per dag op. Iets ander is niet mogelijk, je kan wel wat zuiniger aan doen maar eigenlijk heeft dat geen invloed.

Je kan ook niet denken ik gebruik hem vandaag weinig, want morgen heb ik hem wat langer nodig.
De pest is de onvoorspelbaarheid van je batterij. Want het gekke is dat er ook best dagen bij zitten waarop je telefoon het best aardig doet.

Hersenen als batterij

Die batterij kan je zien als mijn hersenen. Die val is mijn herseninfarct. Ik ben zelfs 2x zo rot gevallen. Het lastige is dat ik geen nieuwe hersenen kan kopen. En ook is er geen oplader voor handen. Ik, en met mij bijna iedereen met hersenletsel of een chronische ziekte, moeten dealen met die onvoorspelbare batterij. Het de ene dag wel iets kunnen en de dag erna niet. Of misschien dezelfde dag al niet. Dealen met het feit dat je batterij de ene keer veel sneller leegloopt dan de andere keer.

Een voorbeeld: Neem nou een stom klusje als afwassen. Dat komt iedere dag terug, en iedere dag dezelfde hoeveelheid en toch is het de ene keer veel zwaarder dan de andere. Dat kan komen doordat er iemand naast je staat te praten, of de televisie staat hard in de kamer of buiten is er iemand bezig met een bladblazer of het water is te heet
Dit zijn allemaal prikkels die ervoor kunnen zorgen dat dat simpele klusje de ene keer veel zwaarder is dan andere.
Maar het kan ook nog zo zijn dat je ‘s-morgens gewoon opgestaan bent zonder energie.

Het is natuurlijk lastig te zien aan de buitenkant dat snap ik. Maar opmerkingen als “je moet gewoon meer gaan sporten, dan bouw je wat conditie op” daar kan ik niet zoveel mee. Aan de mensen die dat zeggen of denken wil ik het volgende meegeven: “Als er geen energie in m’n batterij zit, hoe kan ik dan mijn lichaam aanzetten tot het gebruiken van die energie? Dat is hetzelfde als je telefoon aan willen zetten terwijl je batterij leeg is. Als jou dat gelukt is zonder oplader ga ik een stukje fietsen buiten.”

Fijne week!
Belinda


In 2014 kreeg Belinda haar 1e herseninfarct. In 2019 een 2e herseninfarct. Dit veranderde haar hele leven. Ze blogt daarover voor de Hersenstichting. Maar ook schrijft ze blogs op haar Instagram onder de naam Mijn leven met NAH en op de website Chronisch en Happy. Ze is er namelijk van overtuigd dat openheid tot meer begrip leidt. “En meer begrip voor het vaak onbegrepen NAH is hard nodig. Heel hard nodig!”

Lees de vorige blog van Belinda