Blogger Laura over hersenvliesontsteking en acceptatie

Waardevolle inzichten

Eind juli 2017, vlak voor mijn 31ste verjaardag, werd ik getroffen door een hersenvliesontsteking. Deze ervaring is zowel heftig als waardevol geweest.

Nieuwe Laura

Na 3 weken ziekenhuis en 4 maanden revalidatie ging de nieuwe Laura haar leven beginnen. Een ontdekkingstocht naar mezelf, mijn mogelijkheden en beperkingen. En wat een reis is het geweest en nog steeds! Voor mij is leven met NAH een uitdaging en een enorme zoektocht die gepaard gaat met veel gelach, waardevolle inzichten, verrassende wendingen maar ook angst en verdriet. Geduld is in deze absoluut een schone zaak.

Hieronder deel ik een aantal waardevolle inzichten met jullie die ik heb verkregen of zijn versterkt door mijn ziekte:

  • Op het dieptepunt van mijn ziekte kon ik tijdelijk niet meer praten en liep ik achter een rollator. Deze ervaring heeft mij leren loslaten. Het loslaten van controle maar ook het loslaten van mensen omdat je bijvoorbeeld uit elkaar bent gegroeid. Loslaten geeft mij veel rust en vanuit rust maak ik betere en meer weloverwogen keuzes.
  • Ik werd in de breedste zin van het woord verrast door hulpverleners, vrienden, partner, familie en collega’s. Waar veel banden nog sterker werden en ik ontzettend veel liefde en steun kreeg, werden bepaalde banden ook verbroken. Ik besefte mij dat zowel het verbreken als het versterken van banden beiden nuttig en waardevol zijn. Waar ik vroeger ergens te lang in bleef hangen, durfde ik nu beter en eerder mijn grenzen aan te geven en ook uit situaties te stappen die mijn batterij steeds leeg trok.
  • Ik genoot altijd al van de kleine dingen in het leven maar dit is alleen maar intenser geworden. Alles komt veel harder binnen, zowel het geluk als het verdriet. Zonder dalen heb je ook geen pieken. Daarom is het voor mij ook van belang om goed over mijn ervaringen en NAH avontuur te vertellen en de minder leuke dingen niet te begraven onder mijn positieve instelling. Dit is voor mij nog wel eens een uitdaging. Je kan namelijk nog steeds positief zijn terwijl je goed je grenzen aangeeft en ook erkent dat het best wel eens zwaar of eng is. Hier een balans in creëren geeft een houvast in je dagelijks leven.

Avontuur

Mijn avontuur is nog niet klaar. Onlangs is pas goed duidelijk geworden (d.m.v. een tweede neuropsychologisch onderzoek) waar de hersenschade zit. Ik ben dus nog steeds aan het ontdekken en vormgeven en dat is best spannend. Echter besef ik mij dat ik met zoveel fantastische mensen om mij heen en een positieve instelling, heel ver kan komen. Dat bepaalde dingen, zoals autorijden en multitasking, niet meer gaan en dat ik snel overprikkeld kan raken, heb ik inmiddels geaccepteerd. Ik ben dankbaar er nog te zijn en probeer alles uit het leven te halen en mijn inzichten met anderen te delen.

Bucketlist item: mijn ervaring inzetten om mensen met NAH verder te helpen. Dat zou voor mij de cirkel pas echt rond maken. Hopelijk is dit een begin!


Vlak voor haar 31e verjaardag werd Laura getroffen door een hersenvliesontsteking. Dit veranderde haar leven. Ze wil door middel van haar blogs andere mensen met niet-aangeboren hersenletsel verder helpen.