De Hersenstichting steunt, samen met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Hartstichting, het grootschalige onderzoek ActiveLIFE en draagt hieraan bij met €500.000.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Radboudumc en biobank Lifelines en staat onder leiding van inspanningsfysioloog Thijs Eijsvogels. Alle partijen zetten zich samen in voor een gezonder en actiever Nederland.
Bewegen is goed voor onze gezondheid. Onderzoek heeft laten zien dat bewegen het risico verlaagt op de ontwikkeling van chronische ziekten, zoals hart-, vaat- en hersenziekten. Ook verlaagt bewegen het risico op vroegtijdig overlijden. Toch beweegt 56% van de Nederlandse bevolking niet genoeg. Dit percentage is nog hoger bij mensen met een chronische aandoening. Het is daarom belangrijk om de Nederlandse bevolking in beweging te krijgen én te houden. Het nieuwe project ActiveLIFE streeft naar beweegrichtlijnen op maat die iedereen, gezond of ziek, jong of oud, helpen om optimaal te bewegen.
Waarom steunt de Hersenstichting dit onderzoek?
Meer dan de helft van de Nederlanders beweegt te weinig. Dit vergroot de kans op hersenaandoeningen zoals depressie, dementie en beroerte. Bewegen helpt niet alleen om dat risico te verlagen, het zorgt ook dat je je beter voelt en scherper denkt. De Hersenstichting zet zich in om iedereen in beweging te krijgen voor gezondere hersenen.
Meer over het onderzoek
ActiveLIFE ontwikkelt beweegrichtlijnen op maat voor iedereen – jong of oud, gezond of ziek. Het project bouwt aan een grote Nederlandse dataset met gegevens over beweging, zitgedrag, slaap, leefstijl, gezondheid en risicofactoren. Door al deze informatie te combineren, krijgen we nieuwe inzichten in hoe leefstijl onze gezondheid beïnvloedt.
Hoe pakken ze dit aan?
Het onderzoek richt zich op Lifelines-deelnemers uit Groningen, Friesland en Drenthe. In totaal doen 60.000 mensen mee. Op locaties worden metingen gedaan (zoals bloeddruk en longfunctie) en vullen deelnemers vragenlijsten in. Zij dragen acht dagen een beweegmeter op het bovenbeen, sommigen ook om de pols. De kleine, waterdichte meter meet nauwkeurig hoeveel iemand beweegt, zit, slaapt en hoeveel stappen worden gezet. Na afloop leveren deelnemers de meter in en krijgen zij hun resultaten toegestuurd.
Welke resultaten verwachten de onderzoekers?
De onderzoekers verwachten beter te begrijpen hoe beweging, zitten en slapen samenhangen met gezondheid. Met die kennis willen ze beweegrichtlijnen op maat ontwikkelen die beter passen bij verschillende groepen mensen.
Hoe ver is het onderzoek?
Het onderzoek start in 2025. Als er in de tussentijd resultaten zijn, vullen we deze pagina aan.
Wat is de volgende stap?
Alle deelnemers van Lifelines krijgen bij hun bezoek de beweegmeter aangeboden. Gestart wordt met de beweegmeter op het been, later volgt ook het dragen van de beweegmeter om de pols
Quote van de onderzoeker?
Inspanningsfysioloog en projectleider Thijs Eijsvogels: “Met ActiveLIFE willen we de grootste, nauwkeurigste dataset van beweegmeters op het bovenbeen in de wereld creëren. Ik ben ervan overtuigd dat we daarmee beweegrichtlijnen op maat kunnen ontwikkelen, waarmee we veel meer mensen in Nederland in beweging kunnen krijgen en houden. Belangrijk daarbij is dat mensen door een gepersonaliseerde benadering iets doen dat bij ze past. Want alleen dan houd je het op de langere termijn vol, weten we. Kies dus een activiteit die je leuk vindt.”